Блог

Хумус – нахут и сусамов тахан

Хумус – нахут и сусамов тахан

Родината на тази хранителна паста е в Близкия Изток. Там е изключително популярна сред хората. Направена е от нахут и сусамов тахан с различни овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и  лимонов сок. На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски, обаче, терминът „хумус би тахина“ (حُمُّص بطحينة) означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут.

 

Тази паста е популярна в различни местни форми навсякъде в Близкия Изток. В някой райони се слага кисело мляко, ядки, магданоз. Често се гарнира с гъби, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране. По традиция се консумира с тънък хляб, но от известно време се използва с царевичен чипс в страните извън Близкия Изток. Популярни разновидности на хумуса са:

  • хумус фул — хумус, комбиниран с паста от бакла, сварена добре и пюрирана,
  • хумус масубха/машауша — смес от хумус, топъл нахут на зърна и сусамов тахан,
  • хумус махлута — хумус, комбиниран с фул и топли нахутени зърна.

 

Тази паста се използва и като разядка или гарнитура на много основни ястия, като мезе и като сос към фалафел, израелска салата, пиле на грил и патладжани.

 

Евтин е за приготвяне със сух или консервиран нахут. Ако се използва сух нахут обикновено се накисва във вода за една нощ, след което се вари час или повече. Който пък има тенджера под налягане, може да го свари и без предварително накисване. След като е вече сварен или консервиран нахутът се смила в подходящ кухненски уред или на ръка със зехтин, лимонов сок и сусамов тахан. Една малка част от водата, в която нахутът е врял, може да се добави, за да се получи желаната консистенция.

 

Хумусът може да бъде здравословна и диетична храна, подходяща за всички възрасти и дори е много подходящ за вегетарианците и веганите. Съставките на нахутената паста не повишават нивото на кръвната захар, освен това действа засищащо в продължение на няколко часа, като на практика няма как човек да изпита глад.

 

Ако ви се налага да спазвате диетичен режим може да намалите количеството сусамов тахан или изобщо да не добавяте. Вкусът е много приятен дори, когато нахутът е само на пюре направен с добавени подправки на вкус и малко чесън и лук.

 

В магазинната мрежа е с добавка на различни подобрители, овкусители и консерванти, което не е препоръчително и в крайна сметка превръщат продукта в съмнителен откъм здравословни ползи. Домашно приготвеният хумус е гаранция, че сте си приготвили нещо здравословно, с напълно естествени съставки.

 

В него се съдържат Омега-3 мастни киселини, които крият редица ползи за нашето здраве и са в състояние да предотвратяват появата на сърдечно-съдови заболявания. Сусамовият тахан, от който се прави хумусът, е ценен източник на калций, протеини и есенциални мастни киселини, витамин Е, който забавя процеса на стареене на клетките в организма.

 

Зехтинът в рецептата съдържа големи количества мононенаситени мазнини и много малко наситени мазнини, което означава, че се регулират нивата на холестерола и се предотвратява възникването на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите в чесъна и лимона са извор на здравето. Те намаляват окислителния стрес в организма и действат положително на имунната система.

 

 

Свързани статии:

Нахутът чака да бъде преоткрит от българина

Таханът може да спаси живота ви

Направете си прекрасни здравословни бонбони

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
8 ползи от каране на колело

8 ползи от каране на колело

Следваща статия
7 навика, присъщи на спокойните хора

7 навика, присъщи на спокойните хора

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар