Едва ли досега някой е мислил за тахана като „спасител на животи“. Едно ново проучване обаче показва, че таханът може да намали риска от сърдечно-съдови болести с 39 % само за шест седмици.
За съжаление когато хората в западния свят решат да вземат предпазни мерки срещу сърдечни заболявания обикновено започват да пият аспирин или други лекарства (например статитни), вместо да променят начина си на хранене и да започнат да се движат повече. Проблемът е обаче е, че всички лекарства обикновено имат огромен брой странични ефекти и често колкото помагат, толкова и вредят.
Подобни статии:
Куркума – суперхраната, която топи мазнините и ни прави по-здрави
Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)
Лечение с олио – възможно ли е?
Много по-ефикасно е да се приеме по-холистичен подход към здравето. Колкото и просто да звучи често това се изразява в лека промяна на хранителните навици – да започнем да ядем по-малко от дадено нещо и да добавим друго нещо в диетата си, да паркираме малко по-далеч от офиса, за да ходим повече или да излезем уикенда на разходка, вместо да гледам телевизия (където и без това напоследък няма какво особено да се гледа).
Запазете час онлайн за 217 лекари!
Едно много интересно научно изследване беше публикувано наскоро в медицинско списание в Иран относно свойствата на тахана да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при пациенти диагностицирани с диабет 2 (втори тип). Изследваните са били разделени на две групи. Едната група не е променила нищо в хранителните си навици, а единствената промяна при другата група било да се добави една супена лъжица тахан към сутрешната закуска. Преди началото на експеримента на всички било измерено кръвното налягане, съотношението между „добрия“ и „лошия“ холестерол и атерогенния индекс на плазмата (съкратено АИП - посочва риска от сърдечно заболяване).
След шест седмици нивата на тези показатели били измерени отново. В групата, приемала всекидневно сусамов тахан, имало множество положителни промени – „добрият“ холестерол се повишил леко, а АИП (рискът от сърдечно заболяване) намалял с 39%, а кръвното налягане останало непроменено и при двете групи.
Заключението на лекарите било, че таханът намалява значително рисковите фактори при хората с диабет втори тип. Те отбелязват, че намалението на АИП с 39% при толкова малка промяна в храненето е наистина забележителна.
Вероятно ако такъв изумителен ефект беше постигнат от някое лекарство световните медии щяха да гърмят за това.
Оказва се, че сусамът (и сусамовият тахан в частност) е истинска звезда сред медицинските храни. Консумирането му помага още за:
- намаляването на болките в ставите при болните от артрит
- действа укрепващо и оздравяващо на черния дроб
- чудесно средство за профилактика при язва и гастрит
- заздравява костите и косата
- подобрява имунната система и метаболизма в организма
Добре е да консумирате 20-50 г тахан на ден за да очаквате положителен ефект .
В крайна сметка се оказва, че „магическите хапчета“, които фармацевтичните компании се опитват да открият, всъщност се крият в храната ни.
А ето и две рецепти:
„Сутрешно торпедо“
100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед
Разбивате с блендер (получава се млечнобяла течност). По желание може да се сложи и един банан на парченца и да се разбие - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция сред лекарствата и хранителните добавки.
Бонбони „Великан“
200 г сусамов тахан
250 г мед
1 ч.л. ванилова есенция
1 ч.л. канела
60 г стафиди
200 г овесени ядки
100 г орехови ядки
малко ром
Стафидите се накисват в ром за 30 минути. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смелените орехови и овесените ядки (добре е да сложите фини овесени ядки). Всичко се смесва много добре. Сместа не трябва да е нито твърде гъста нито да е лепкава – това зависи от количеството овесени ядки. От тестото с влажни длани се оформят топки, колкото голям орех. Могат да се консумират сурови или се подредят в тава, покрита с хартия за печене, и да се притиснат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им леко покафенеят. След като се извадят от фурната се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.
Коментари