Блог

Засилване на паметта с правилно хранене

Засилване на паметта с правилно хранене

За младите хора не е естествено да забравят имена, поети обещания и да намаляват успеха си поради лоша памет. Когато почувствате, че сте разсеяни, неспособни да се концентрирате и с по-слаба способност да запаметявате нова информация, помислете сериозно има ли обяснение затова - преумора, недоспиване или лошо хранене.  

 

Разрешение за проблема може да се намери чрез консумация на следните 7 топ храни за засилване на паметта:

 

Шоколад и мед

 

Шоколадът насища мозъка с кислород и има незабавен ефект върху нервната система и мозъка, защото съдържа прости въглехидрати, които са основния източник на сила за клетките на нервната система и мозъка. Съответно най-бързо действащите асистенти на мозъчната дейност са мед и шоколад. Те веднага мобилизират "горивните" клетки в мозъка. Например една лъжичка мед или 2-3 кубчета шоколад ще помогнат да се съсредоточите по-бързо. Най-полезен е черният шоколад, в който има повече антиоксиданти и по-малко калории.

 

Боровинки

 

Боровинките са един удивителен плод. Те са изключително богат извор на антиоксиданти. Боровинките подобряват когнитивните процеси - мислене и разсъждения, вземане на решения и вербално разбиране. Те помагат във връзките между невроните - клетките на нервната система, и прадпазват мозъка от увреждания от оксидативен стрес. 

 

Ябълките

 

Фруктозата в ябълките е най-простата форма на въглехидрати, които са важен източник на енергия за мозъчните клетки. По-полезно е, когато ядете ябълките без да ги белите. Здравословното действие на кората е най-вече в кората й. Тя съдържа голямо количество кварцетин, мощен антиоксидант, който помага за превенцията на Алцхаймер. За тази цел редпочитайте червените ябълки.

 

Авокадо

 

Често пъти плодът на дървото авокадо е наричан "алигаторова круша", тъй като много наподобява на круша с тъмнозелен цвят. Авокадото е богато на витамини Е, А, D, К, също така на витамини от групата В. В него има много мед, желязо и фолиева киселина. Заради богатството от фитонутриенти, то влиза в рецептите за подсилване на мисловните процеси след инсулт и предпазване от Алцхаймер. 

 

Риба

 

Мазните риби като сьомга, скумрия, тон, херинга, лефер, риба-меч със сигурност помагат за здравето на мозъка. Това се дължи на богатото съдържание на омега-3 мастните киселини, специално докозахексаенова мастни киселини (DНА). Омега-3 мастните киселини са полезни, както за мозъка, така и за сърцето.

 

Розмарин

 

Розмаринът съдържа съединението карнозна киселина, която има предпазващо действие върху мозъка. Карнозната киселина произвежда антиоксидантни ензими, които намаляват свободните радикали и пероксидите и по този начин предотвратяват клетъчното увреждане. Последни изследвания откриват, че тя предпазва от оксидативен стрес мозъка и също така повишава силата на паметта. Някои хора вярват, че дори само ароматът на розмарин може да ускори паметта. Розмаринът лесно се прибавя в ястия с пиле и риба.

 

Свързани статии:

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Консумирането на червено вино и грозде естествено подобрява паметта

Дали статините са причина за високия спад в мозъчната функция?

Помогнете си с билки за оросяване на мозъка

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Начини да подобрите състоянието си при хипотония

Начини да подобрите състоянието си при хипотония

Следваща статия
Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Гладуването регенерира стволови клетки и обръща имуносупресията след три дни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар