Блог

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Подобрете мозъка и паметта си с тези три билки

Ниска енергия, лоша памет и замъглено мислене – все симптоми на модерното ежедневие. Те сигнализират, че мозъка се бори със стрес или някакво възпаление и ако то не бъде адресирано може да доведе до невродегенаритивни състояния. Натуралните средства могат силно да подобрят състоянието на мозъка, когнитивните му функции и паметта.


 

Мозъкът се влияе силно от наличието на свободни радикали в организма, недобра циркулация на кръвта, хроничен стрес и резки промени в кръвната захар. Намалената когнитивна функция на „умния“ орган води до намалената работоспособност и понижено качество на живот.


 

Доказано е, че определени вещества спомагат за разширяване на мозъчните артерии и по този начин подобряват притока на кръв. В допълнение тези елементи действат като антиоксиданти и пазят невроните в мозък когато притока на кислород е по-нисък (ако стоите в дълго непроветрявана стая например).


 

Гинко билоба


 


 

Листата на растението съдържат голямо количество антиоксиданти и терпеноиди, които подобряват кръвоснабдяването като разширяват кръвносните съдове. Приемът на гинко билобоа помага на организма да поддържа оптимални нива невротрансмитрите серотонин, допамин и норпинефрин – известни още като „хормони на щастието“.


 

Проведени са няколко научни изследвания, които доказват, че гинко подобрява паметта и способността за концентрация, като пикът на действието му е два часа след приема. Растението подобрява зрението и здравето на очите и предпазва от макулна дегенерация, глаукома и катаракта.


 

Положителното му въздействие над кръвообращението го прави чудесен помощник при мъже с еректилни проблеми и жени с нарушени сексуални функции.


 

Как да се използва


 

Използват се изсушените листа на растението и може да се закупи под формата на хранителна добавка.


 

Моминска вратига (Tanacetum parthenium)


 


 

Моминската вратига, която е вид лайкучка, е доказано ефективна при лечение на мигрена. Приемът на билката бори възпаленията и подобрява кръвоносната система. Растението намалява главоболието заради уникалната комбинация на съставките си.


 

Как може да се приема


 

Когато усетите приближаването на пристъп, добавете към сандвич 2-3 листа от растението, за да избегнете неприятния му вкус или пийте таблетка с билков екстракт. Възможна е всекидневната употреба на таблетки за дългосрочна профилактика. Не ползвайте билката при бременност или при алергия към нея.


 

Миши чемшир (Ruscus aculeatus)


 


 

Мишият чемшир подобрява кръвообращението в мозъка, краката и ръцете. В допълнение повлиява положително запека и предотвратява задържането на вода. Използва се като лекарство за варикозни вени, тъй като стяга кръвоносните съдове и капиляри.


 

Начин на употреба


 

Използва се корена на растението като от него се се прави настойка с вода, чиято температура не трябва да надвишава 75 градуса (за 10 до 20 минути). Не бива приемът за денонощие да надхвърля 2 грама от корена. Препоръчва се да се пият не повече от 200 мл. от настойката на ден, два пъти седмично.


 

Източник: naturalnews.com


 

Още:


 

Как високото кръвно поврежда мозъка и паметта


 

Недоспиването състарява мозъка


 

Щастието се крие във червата - запознайте се с втория мозък!


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.mindingthebedside.com/
Предишна статия

Илкая (Лековит камък) – мистично място в Родопите, което лекува

Следваща статия
Учени разработиха презерватив, който убива вируса на СПИН и папилома

Учени разработиха презерватив, който убива вируса на СПИН и папилома

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар