Блог

Алабаш – източник на фибри

Алабаш – източник на фибри

Ако понякога се чувствате износени от всички екзотични суперхрани от далечни земи, които би трябвало да приемаме ежедневно, има една добрата новина. Съществува един зеленчук с хрупкава и сочна месеста част. По вкус растението наподобява ряпата, но е по-меко и сладко. Този зеленчук се нарича алабаш. Може да се консумира както суров, така и приготвен по различни начини, като и в двата случая е чудесна добавка към не особено богата на витамини зимна трапеза.


Ето какво трябва да знаете за алабаша:

  • Неговият сезон е през есента и зимата.
  • Когато е в суров вид, има вкус на леко подправена версия на стъблото на броколите, нещо като смесица между основата на броколите и ряпа. Когато се свари, е малко по-сладък, особено ако се карамелизира. Можете да го нарежете на кубчета или резенчета и да го запечете, или на филийки или дълги лентички и да го запържите.
  • Има го в няколко цвята – бял, бледо зелен, лилав. Всички те разполагат с кремаво бяла сърцевина.
  • Листата са годни за консумация (и заредени с желязо); може да ги добавяте в салата или ги сотирайте с чесън, като добавите горчица или зелено цвекло.
  • Алабашът е добър източник на фибри, витамини С и В6, и калий.
  • В около 130 грама алабаш се съдържат цели 83.7 мг витамин С, което е 140 % от необходимия дневен прием на този витамин. Една такава висока концентрация е чудесно средство за поддържане на имунната система и играе важна роля в борбата с болестотворни организми, както и в превенцията на различни заболявания.

 

Как да си купите алабаш

  • Изберете малък алабаш, със свеж вид, без пукнатини или дефекти. Те трябва да бъдат твърди на пипане. По-големите луковици са склонни да бъдат по-твърди.
  • Дръжте го в чекмеджето за зеленчуци на хладилника; ще се запази в продължение на 5 дни.
  • Обелете твърдата външна част с белачка. Нарежете на дълги ленти или на кубчета или настържете.

 

Има много начини за използване на този универсален зеленчук. Ето няколко любими:

  • Поставете тънки парчета в една чиния, поръсете със зехтин и със сол и прясно смлян черен пипер за предястие или салата.
  • Нарязан на кубчета алабаш се смесва с нарязана на кубчета тиквичка, добавя се зехтин, кленов сироп, сол и черен пипер и се пече.
  • Настържете алабаш и го разбъркайте в любимата си салата от зеле. Или вземете салата от зелев микс и го разбъркайте с джинджифил, чесън и соев сос и да го превърне във вкусно Moo шу, което е по-добро от готова храна от магазина.
  • Нарежете и просто сотирайте със зехтин или масло. Подправя се със сол и черен пипер и сервирайте.

 

Алабашът също съдържа много полезни фитохимикали, които предпазват от рак на дебелото черво и притежават отлично антиоксидантно действие. Един от тези фитохимикали е сулфорафан, за който се смята, че антираковите му свойства, помагат на черния дроб да се справи с токсините.

 


Алабашът е много богат и на калий (473 мг в 135 грама зеленчук), което го прави полезен при борбата с високото кръвно налягане. Освен калият, минералите калций, желязо, магнезий, манган, селен и фосфор също част от състава на зеленчука. Съдържанието му на оксалова и пикочна киселини обаче го правят неподходящ за коснумация за хора с камъни в бъбреците и подагра.

 


Поради голямото количество на фибри в алабаша (4.9 г. на 135 гр.), той е предпочитана съставка на диетичното хранене. Фибрите не само помагат на храносмилането, но и стимулират редовното чревно движение.

 


Народната медицина:
При отслабнала сърдечно – съдова дейност народната медицина препоръчва сок от алабаш разбъркан с лъжичка мед. При болки в ставите се използват компреси от каша от сварения зеленчук.

 

Свързани статии:

Три причини да опитате алабаш - здравословен за сърцето, богат на фибри зеленчук, който се бори с рак

Двойки храни за супер здраве. Синергия в кухнята!

Как да се храним ако ни мъчи запек?

 

Източник: Здраве Да е

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
12 средства за мигновено спиране на хълцането

12 средства за мигновено спиране на хълцането

Следваща статия
7 лесни начини за използване на лимон при възпалено гърло

7 лесни начини за използване на лимон при възпалено гърло

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар