Блог

Двойки храни за супер здраве. Синергия в кухнята!

Съществуват стотици изследвания за лечебните свойства на отделните съединения в храните, като ликопен, витамин D и есенциалните мастни киселини.  Но учените чак сега осъзнават, че докато антиоксидантът сулфорафан в броколито може да бъде мощен боец срещу рака, съчетавайки го с друго съединение, като селена в пиле, риба и бразилски орехи, ще ви даде още по-впечатляващи резултати. Също може да се възползвате от СИНЕРГИЯТА на доказаните „силови двойки” храни в собствената си кухня:

 

Чай и лимон
Зеленият чай е сред лидерите във функционалните напитки. Съдържа антиоксиданти, наречени катехини, които намаляват риска от сърдечни заболявания и рак. Но ако искаме по-голям ефект от свойствата на зеления чай, трябва да добавим малко цитрусов сок. Аскорбиновата киселина (витамин C) помага за стабилизиране на катехините в червата и увеличава усвояването им в кръвния поток. Комбинирането на зелен чай с капсаицин (лютивото съединение в чушлетата) може да повиши усещането за ситост и да подпомогне загубата на тегло. Здравословното дуо от зелен чай и ликопен (диня, домати и розов грейпфрут) пък работи в синхрон и предпазва мъжете от рак на простатата.

 

Банани и кисело мляко
Киселото мляко и други ферментирали храни, като киселото зеле, са пълни с полезни живи бактерии, наречени пробиотици. Те пазят нашата имунна и храносмилателна системи силна. Подобно на всички живи същества, те също се нуждаят от храна. Дайте им инулин! Съдържащ се в бананите, аспержите, земните ябълки (алабаш), лука, чесъна, праза и артишока, инулинът е неусвоим въглехидрат, който действа като източник на храна за чревните бактерии.

 

Калций и слънце
Известно е, че витамин D увеличава количеството на калций, който се абсорбира в червата. Може да ядете богати на калций храни, като тофу, кисело мляко, сусам, броколи и сирене, но без постоянна доставка на витамин D, костите няма да се възползват от диетата. Учени съобщават, че ежедневният прием на калций и витамин D води до спад с 20% на фрактурите на бедрената кост при лица над 47 години. При пациенти в Харвард, които приемат калций и имат високо ниво на витамин D в кръвта, секрецията на инсулин е намаляла, което може да послужи за защита от диабет тип 2. Друго проучване в Харвард е установило, че жени пред менопауза с висок прием на витамин D и калций имат 30% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.


Достатъчно витамин D  може да получите, ако прекарвате по 10 минути на ден на слънце, като значителна част от кожата е открита. Необходимата дневна доза от 2000 IU витамин D може да получите и от храна като сьомга, сардини и масло от дроб на треска,както и от хранителни добавки.

 

Зелена салата и авокадо (или ядки)
Намирате салатите за скучна храна? Залейте ги с винегрет или ги поръсете с препечени ядки. Изследвания от Университета на щата Охайо показват, че добавянето на здравословни мазнини като ядки, студено пресован зехтин и авокадо към купа зелена салата може да увеличи количеството на полезни антиоксиданти - например лутеин в листните зеленчуци, ликопен в доматите и червените чушки и бета-каротин в морковите.

 

Мазнината забавя храносмилането, което дава  по-голям шанс на растителните компоненти да бъдат абсорбирани. Мазнините също помагат на мастноразтворимите антиоксиданти, като витамин Д и витамин А да попаднат в кръвта по-ефективно. Проучване в САЩ съобщава, че хората, които ядат повече алфа- и бета- каротин (съединения в плодовете и зеленчуците, които дават жълтия, оранжевия и червения цвят) имат около  20% по-нисък риск от смърт, причинена от болест на сърцето.

 

Фасул и сурови чушки (желязо и Витамин С)
Дълго преди да се заговори за хранителната синергия, се е знаело, че желязото и витамин С формират уникална връзка. Желязото от растителни храни като боб, пълнозърнести храни и спанак се абсорбира до 33% по-малко от желязото в животинските храни. Можете да увеличите усвояването му два до три пъти като го консумирата с витамин C в цели плодове и зеленчуци. Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, който транспортира кислород към мускулите и мозъка. Ниските нива може да доведат до умора, слабост и лоша концентрация. Веганите и вегетарианците трябва да обърнат особено внимание на тази хранителна синергия.

 

Бургери и банани (солени храни + калий)
Съвременната диета изобилства от сол – двойно повече натрий, отколкото хората трябва да приемат. Това е рецепта за сърдечно-съдови проблеми, защото солта повишава кръвното налягане, което увеличава риска от инсулт и инфаркт. На помощ идва калият, който насърчава бъбреците да отделят натрий. Когато пресолявате ястията или наблягате на консервирани супи, замразени храни и заведения за бързо хранене, не забравяйте за балансирате с плодове, пълни с калий като кайсии и банани!

 

Кафяв ориз и тофу (въглехидрати +протеини)
След фитнес може да потушите глада със здравословна доза протеини и въглехидрати.  Те работят съвместно за ускоряване на мускулното възстановяване чрез увеличаване на инсулиновия отговор в кръвта. По-високите нива на инсулин предоставят на мускулите по-голяма доза  хранителни вещества като глюкоза и аминокиселини. Резултатът от действието на тази перфектна хранителна двойка е по-малко мускулна болезненост и по-добри резултати от фитнеса.

 

Вино и риба
Мерло и сьомга наистина могат да бъдат перфектната двойка. Медицинско проучване съобщава, че мъже и жени , които консумират най-малко половин чаша вино на ден, имат по-високи нива в кръвта на омега- 3 мастни киселини, намерени в риби като пъстърва, сьомга и сардини. Същите резултати не са доказани за бира или спиртни напитки.

 

Учените смятат, че антиоксиданти във виното като ресвератрол отговарят за подобряване на усвояването на омега - 3 мазнини, които предпазват от безбройните болести, включително депресия, диабет, умствено увреждане и инсулт. Бялото вино съдържа свои специфични полифенолни съединения, които му предоставят същите защитни качества за сърцето.

 

Билки и зехтин  +  месо
Добра новина за любителите на месо на скара: Учени са открили, че добавянето на розмарин и други билки към месо, печено  при високи температури, намалява образуването на канцерогенни съединения, наречени хетероциклични амини с цели 70 процента! Мариноването на месо, като пържола и пилешко в богати на антиоксиданти подправки, зехтин или вино е много ефективен метод за намаляване на вредните амини.

 

Изводите от примерите за хранителната синергия са всъщност добре познати уроци на здравия разум: За добро здраве приемайте разнообразие от пълноценни храни  и ги хапвайте заедно!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия

в-к Труд: Българи на зъболекарски туризъм в Македония, било двойно по-евтино

Следваща статия

Сбогом на простудната хрема - без лекарства!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар