Статистиката сочи, че всеки четвърти у нас страда от запек и съпътстващите го здравни проблеми – газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени и т.н.
Диетата се прилага при различни форми на запек (констипация), като атоничен, спастичен, механичен и др. в хроничния и изострен стадий на заболяването.
Предназначението на диетата е да съдейства за възстановяването на нарушената функция на червата и на другите храносмилателни органи.
Калорийната стойност на храната е във физиологични граници: белтъчини - 90 - 100 г, мазнини - 100 г, въглехидрати - 350 - 400 г.
Храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли.
Подборът на хранителните продукти е в зависимост от констипацията:
- при атоничен запек (намалена перисталтика и мързеливи черва) се препоръчва храна, богата на целулоза и баластни вещества, като зеленчуци и плодове с по-груба целулоза, пълнозърнест хляб, ферментирали напитки и др. В храната се включват по-големи количества мазнина и концентрирани въглехидрати.
- При спастична форма на запек се приема храна без груба целулоза и дразнещи вещества. В ежедневното меню се застъпват повече мазнини и концентрирани въглехидрати (сладка, конфитюри, мед и др.), както и ферментирали напитки.
Яйцата и при двата вида запек действат индивидуално.
Целесъобразно е приемането на по-големи количества течности - до 1,5 л дневно.
Сутрин на гладно се препоръчват студени - при атоничен запек - сладки напитки, пресни зеленчукови сокове (от картофи, зеле), отвара от сини сливи, кайсии, вода с мед или сладко от рози, зеленчукови и плодови салати и др.
Желателно е преди сън да се приемат леко ферментирали напитки, като боза, айран и др. При някои болни се получава добър ефект и от студено подсладено прясно мляко, от храни, подсладени със сорбит.
ПРИ АТОНИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: всички видове.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, бишкоти, жито и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, краставици, зелена салата, маруля, ряпа, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), бмя, карфиол, сини домати, репички, гъби, лук (чесън, кромид и праз), туршии, зрял фасул, леща, грах, соя.
7.Плодове
Разрешени: грозде, круши, кайсии, сини сливи, дини, череши, малини, пъпеши, фурми, смокини, къпини, грейпфрут, стафиди, портокали, мандарини, ябълки, ягоди, праскови, орехи, бадеми, фъстъци.
Забранени: мушмули, лимони, боровинки, вишни, дренки, нар.
8.Подправки
Разрешени: всички видове.
9.Напитки
Разрешени: чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.
Технология на приготвяне на храната
Ястията се приготвят чрез варене, печене във фурна, на плоча, на скара, задушаване, пържене и др.
ПРИ СПАСТИЧЕН ЗАПЕК
Набор от хранителни продукти
1.Мляко и млечни продукти
Разрешени: всички видове, включително и сладолед. В ограничено количество са само саламуреното сирене и кашкавалът.
Забранени: пикантни сирена с остри подправки.
2.Месо, птици, риба и яйца
Разрешени: месо - всички видове, риба - всички видове, птици - всички видове, субпродукти - всички видове, месни продукти - шунка, пресен салам, кренвирши, яйца.
Забранени: солени пикантни месни и рибни консерви, пастърма, саздърма, пушени меса и сухи салами.
3.Хляб, зърнени храни, хлебни и тестени изделия
Разрешени: пълнозърнест, ръжен, типов и хляб Добруджа, маслени бисквити, виенски кифли, изделия от многолистно тесто и др.
Забранени: ориз, сухар, препечен хляб.
4.Захар и захарни изделия
Разрешени: захар, мед, конфитюр, мармалад, сладко, сорбит.
Забранени: шоколад.
5.Мазнини
Разрешени: прясно масло, сметана, слънчогледово масло, зехтин, свинска мас, сланина, майонеза.
Забранени: лой, сланина.
6.Зеленчуци и варива
Разрешени: картофи, моркови, домати, пиперки, обелени настъргани краставици, зелена салата, маруля, червено цвекло, целина, тиквички, зелен фасул, грах, грах, алабаш, спанак, лапад, лобода, зеле (прясно о кисело), карфиол, зрял фасул, леща, грах, соя - пасирани.
Забранени: лук (кромид, праз и чесън), репички, ряпа, сини домати.
7.Плодове
Разрешени: сурови - обелени и настъргани ябълки, пъпеш, диня, портокали, мандарини, грейпфрут;
сокове, пюрета, и компото от круши, кайсии, праскови, дини, череши, малини, ягоди, къпини, сини сливи, грозде и др.
Забранени: мушмули, нар, лимони, боровинки, вишни, дренки.
8.Подправки
Разрешени: магданоз, чубрица, ким, доматено пюре, сладък червен пипер, канела, ванилия.
Забранени: лютив червен пипер и лютиви пиперки, хрян.
9.Напитки
Разрешени: отвара от шипки, чай от липа, жълт кантарион, лайка, билки, кафе Инка, газирани напитки, ферментирали боза и айран, бира и др.
Забранени: силен черен чай, какао.
Технология на приготвяне на храната.
Ястията се приготвят чрез варене, печене на скара, задушаване. Изключват се панираните и пържените храни, както и запържването на храните.
Приемането на храната да става 4-5 пъти дневно, като температурата и е по възможност по-ниска.
Периодично (един път седмично или 2-3 дни последователно) да се включват в менюто плодово-зеленчукови дни.
Свързани статии:
7 правила срещу запечен стомах
Как да отстраним хранителните отпадъци от организма?
Автор: zdravnitza.com
Коментари