Блог

12 средства за мигновено спиране на хълцането

12 средства за мигновено спиране на хълцането

Хълцането представлява внезапни, неволеви контракции на диафрагмения мускул. При мускулните контракции отвора между гласните струни се затваря, за да се спре притока на въздух и това прави звука на хълцане. Възпаление на нервите, които се простират от врата до гръдния кош може да предизвика хълцане.

 

Чести причини за хълцане

  • Разтягане на стомаха след хранене или пиене
  • Внезапна емоционална възбуда
  • Внезапна промяна на температурата на въздуха
  • Много топла/студена храна или напитка
  • Алкохол или прекомерно тютюнопушене
  • Киселини в стомаха или киселинен рефлукс

 

12 начини за мигновено спиране на хълцането

 

1. Кардамон на прах е ефективно средство за спиране на хълцане. Заврете 1 ½ чаши вода и добавете една чаена лъжичка прясно смлян кардамон на прах. Течността се оставя да се охлади и след това се прецежда и пие. Това лекарство помага на мускулите на диафрагмата да се отпуснат и спира хълцане.

 

2. Смесете 1/2 чаена лъжичка синапено семе с 1/2 чаена лъжичка чист гхи и поглъщайте сместа. Това ще намали хълцането.

 

3. Лайка е релаксант за мускулите и по този начин добра за спиране на мускулни спазми, свързани с хълцане. Варете лайка с половин литър вода в продължение на половин час. Пийте за спиране на мускулните съкращения в един миг.

 

4. Медът е много сладък и много добър за лечение на хълцане. Лъжица мед направо в гърлото и хълцането си е отишло.

 

5. Ябълковият оцет може да се окаже добър лек за хълцане. Всичко, което трябва да направите е да пиете една чаена лъжичка ябълков оцет, веднага след като започне хълцането.

 

6. Парче от джинджифил със сигурност може да лекува хълцане. Обелете малко парче джинджифил и го сдъвчете. Силният вкус на джинджифил ще отвлече вниманието на диафрагмата и ще спре хълцането.

 

7. Подгответе чай от копър – вземете една чаена лъжичка сушени листа от копър и ги сварете в чаша вода. Оставете чая да се охлади. Пийнете го бавно. Алтернативно, дъвчете няколко семена копър.

 

8. Ментова напитка помага да успокои дразненето в диафрагмата, оттам, спира хълцане. Добавете няколко листа от мента, лимонов сок и сол в хладка вода и я изпийте.

 

9. Вземете чаша вода и сложете един слой хартиена кърпа върху нея. Глътнете водата през кърпата. Това ще окаже натиск върху диафрагмата и ще облекчи хълцането.

 

10. Добавете една супена лъжица сол в чаша кисело мляко и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес. Яжте киселото мляко бавно. Само няколко лъжици от тази смес – това е всичко, което трябва за моментално освобождаване от хълцане.

 

11. Захарта е едно от най-старите средства за хълцане. Изяжте една чаена лъжичка захар за спиране на хълцането. Задръжте захар в устата си за около тридесет секунди, докато се разтвори, след това я преглътнете бавно.

 

12. Асафетида е мощно средство, което отпуска мускулите на диафрагмата. Смесете една чаена лъжичка асафетида на прах в една супена лъжица масло и погълнете. Това е изключително мощно и работи много по-бързо, за да се осигури бързото освобождаване от хълцане.

 

Свързани статии:

Тайните на народната медицина. Как ни лекуват растенията?

Екзотични плодове: 10 причини защо плодът-звезда (Карамбола) е изключително добър за нас

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Сусам, тахан и малини – нетрадиционни празнични вкусотии

Сусам, тахан и малини – нетрадиционни празнични вкусотии

Следваща статия
Алабаш – източник на фибри

Алабаш – източник на фибри

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар