Блог

Лененото семе в менюто само мода или здраве

Лененото семе в менюто само мода или здраве

Някои автори включват лененото семе в групата "супер храни”. Изключително богато на фибри, лененото семе, регулира метаболизма и спомага за бързо изпразване на червата и се използва в диетите за отслабване. Ленените фибри са чудесна храна и за добрите бактерии, които поддържат чревната микрофлора. За лесно стимулиране на перисталтиката на червата може да пиете домашно приготвен воден извлек от ленено семе.
 

 

Лененото семе доставя омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини, а също: магнезий, манган, фосфор, цинк и витамините - В1, В3, В6 в тялото. Мастните киселини са неустойчиви на кислород и естествената им защита е чрез наличните антиоксидантите (витамините A и E). Ако в храната има достатъчно омега-З полиненаситени мастни киселини, нивото на холестерола се поддържа в нормата и така организмът се защитава от инфаркти и инсулти. Предотвратява се образуването на атеросклеротични плаки, запазва се паметта, вниманието и нормалното тегло. Омега-З се съдържат както в лененото семе, така и в мазните риби. Затова тези продукти станаха синоним на здравословно хранене. 

 

 

Лененото семе е много полезно за женското здраве като профилактика на рака на гърдата, на яйчниците и особено на дебелото черво, заради наличието на анти-раковите свойства на фитоестрогените. Те също облекчават и симптоми като раздразнителност, предменструални болки и нередовен цикъл. 

 

 

Една лъжица всекидневен прием на ленено масло, може леко да понижава кръвната захар. Така също се препоръчва на хора с кожни проблеми, например при акне, екзема, пърхот, ихтиоза, псориазис.

 

 

Най-добре е да поръсвате с ленено семе домашни хлебчета, кейкове или да добавите от него към зърнените закуски. Препоръчва се семена на лен да се приемат с храни, съдържащи калций като риба, бобови храни, броколи, кафиол, зеле, сирене тофу за по-пълно усвояване на калция.

 

 

Лененото масло може да се използва към салатите, но не очаквайте с него да добавите аромат или "неземен” вкус, затова предвидете чесън или други подпраки. Лененото масло губи полезните си качества при термична обработка, затова не го използвайте за пържене и в супи. 

 

Свързани статии:

Време за риба и Омега 3

Слаба имунна система, депресия, умора… набавяте ли си достатъчно Омега-3?

7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
577000 българи живеят с диабет

577000 българи живеят с диабет

Следваща статия
Здрава простата на 50+

Здрава простата на 50+

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар