Блог

Слаба имунна система, депресия, умора… набавяте ли си достатъчно Омега-3?

Слаба имунна система, депресия, умора…  набавяте ли си достатъчно Омега-3?

Слаба имунна система, депресия, умора, артритни болки, високи нива на холестерол и триглицериди, суха и възпалена кожа. Ако изпитвате тези симптоми и се чудите каква може да е причината, може би страдате от липса на омега-3 мастни киселини.


 

Омега-3 неслучайно са наричани незаменими, което означава, че ние трябва да ги консумираме и да ги включваме в диетата си, тъй като тялото ни не може да ги произвежда от други мазнини или храни. Изследванията показват, че липсата или оскъдният прием на незаменими мастни киселини, които са в най-голямо количество в, маслата от семена на лен, канола, орехи, чия, соя и коноп и рибеното масло, играят съществена роля за развитие на хронични заболявания или страдания като сърдечно-съдови увреждания, рак и сърдечен удар. Много експерти с тревога констатират, че близо 80% от днешното ни общество консумира крайно недостатъчни количества незаменими мастни киселини. Тази липса в диетата в крайна сметка води до сериозна заплаха за здравето, пишат в. 24 часа.


 

Как действат незаменимите мастни киселини?

Освен че снабдяват тялото ни с енергия, незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини действат в организма ни като компоненти на нервните клетки, клетъчните мембрани и хормоноподобни субстанции, познати като простагландини. Простагландините и Омега-3 киселините играят важна роля за това тялото ни да функционира добре. Омега-3 киселините са доказали терапевтичната си и защитна роля при сърдечно-съдови заболявания, рак, автоимунни заболявания като множествена склероза и ревматоиден артрит, множество кожни заболявания.


 

Подмяната

Подмяната на полиненаситените мазнини, причинена от масираното рафиниране на мазнини и масла с цел бърза и лесна търговска печалба, буквално елиминира незаменимите мастни киселини от нашата храна. Нещо повече, чувствително нарасна количеството ненатурални мазнини и масла в диетата ни под формата на транс-мазнини и частично хидрогенирани масла. Само за по-малко от век консумацията на мазнини се е увеличила почти двойно. Но докато процентът на наситените мазнини е един и същ, то полиненаситените мазнини с богато съдържание на ценните Омега-3 почти са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на практика не позволява на тялото ни да се възползва и от малкото количество полезни мастни киселини, които получава.


 

Как да разпознаем липсата?

Знаците за дефицита на Омега-3 могат да са явни или постоянно напомнящи за себе си – от лека умора до фатален сърдечен удар. Много специалисти дори няма да направят асоциация между здравословния ни проблем и този недостиг. Освен това симптомите на дефицита на Омега-3 не са така очевидни като при други хранителни дефицити.


 

Последствията обаче могат наистина да са сериозни. Последните изследвания в САЩ например показват, че хората приемат едва 10% от това, което им е необходимо за оптимално здраве. Затова авторите препоръчват всеки, който има сериозно отношение към здравния си статус, да приема достатъчно количество Омега-3 и 6.


 

Какво препоръчват специалистите?

Намаляване на количеството наситени мазнини и изобщо мазнини от диетата. По-малко животински продукти за сметка на растителните. Повечето растения са много бедни на мазнини. А високите нива на мазнини при ядките и семената произлизат от полезните полиненаситени мастни киселини.


 

Елиминиране или поне сериозно намаляване на храни с транс-мазнини и частично хидрогенирани масла. Структурната промяна на натуралните масла в неестествени мастни киселини влияе на способността на тялото ни да се възползва от полезните есенциални мазнини.


 

Намаляване на общия прием на мазнини до не повече от 30% от храната ни. Усилията да вмъкнем здравословните мазнини под формата на есенциалните мастни киселини от ленено масло, например, на мястото на опасните транс-мазнини, хидрогенирани и наситени мазнини си струват. Просто е нужно да следим за тези скрити мазнини и внимателно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.


 

Ежедневно приемане на продукти, богати на омега-3. Натуралните, нерафинирани масла са считани от специалистите за търсения фактор във възстановяването на точните нива на есенциалните мастни киселини.


 

Свързани теми:

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

Защо агнешкото месо е изключително здравословно

Време за риба и Омега 3

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.aroma.bg
Предишна статия
Десислава Раянова: Държавата нехае за хората с увреждания

Десислава Раянова: Държавата нехае за хората с увреждания

Следваща статия
Нов хит на пазара: гривна против комари!

Нов хит на пазара: гривна против комари!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар