Блог

Защо агнешкото месо е изключително здравословно

Защо агнешкото месо е изключително здравословно

Пролетта е време да празнуваме с агнешко. Традиция е крехкото месо да присъства на трапезата за Великден и Гергьовден, а за много народи и целогодишно в диетата. Ако изпитвате угризения, че ще консумирате нещо изключително нездравословно, мазно и недиетично, ще разбием тази представа с научни факти! Всъщност, агнешкото съдържа по-малко мазнини от свинското месо, а чувството за тежест до голяма степен се дължи на преяждане с него и на неговия силен вкус (може приемете храносмилателни ензими)!

 

Защо агнешкото месо е изключително полезно:

 

Агнешкото обикновено фигурира в средиземноморската диета, която многократно е доказано, помага за по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Агнетата са значителен източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват от възпаления и сърдечни заболявания. Може да получите приблизително 50% от количеството омега-3, което ще намерите в същия грамаж риба треска или риба тон.  В допълнение, съотношението на омега-3 и омега-6 мазнини е много по-добро, отколкото в средностатистическата диета.

 

Конюгирана линолова киселина (CLA)  също се среща в значителни количества в агнешкото. Приемът й се свързва с намаляване на скритите възпаления и намалява телесните мазнини.

 

Около 40% от мазнините в агнешкото идват от олеинова киселина - мононенаситена мазнина. Този тип мазнини, за които възхваляваме студено пресования зехтин, обикновено се свързват с намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

 

Агнешкото е много добър източник на селен и на цинк.  Здравословният прием на тези антиоксидантни минерали е защитен фактор срещу оксидативния стрес и развитие на сърдечно-съдови заболявания. Цинкът е необходим за нервната система, киселинно-алкалния баланс, зарастването на рани, зрението, простатната жлеза, мъжката и женската плодовитост, косата, кожата и ноктите, растежа и развитието при децата, емоционална стабилност, високата интелигентност, умствено развитие при възрастни и за предотвратяване на вродени дефекти и много други функции на организма.

 

Агнешкото е отличен източник на витамин B12 и много добър източник на ниацин. Месото също осигурява важни количества витамини В1, В2, В6, фолиева киселина , биотин , пантотенова киселина и холин. Витамини В6, В12, фолиева киселина и холин са особено важни за здравословния метаболизъм на хомоцистеин и може да помогнат за предотвратяване на нежелано натрупване на излишен хомоцистеин в организма. Високите нива на хомоцистеин са основен рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания.

 

Консумацията на агнешко месо се включва в регулирането на кръвната захар. Липсата на въглехидрати в комбинация с разнообразно съдържание на витамини от В-групата подкрепя метаболизма на въглехидрати от други храни, които се консумират заедно с агнето. Агнешкото се препоръчва от еднокринолозите за консумация от диабетици.

 

Свързани статии:

Как да опазим бъбреците си здрави
Как да контролираме нивото на холестерола в кръвта без лекарства
Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения
 

И все пак – едно предупреждение! Агнешкото съдържа естествено срещащи се вещества, наречени пурини. Излишъкът от пурини в организма може да доведе до свръх натрупване на пикочна киселина. Развитието на подагра и образуването на бъбречни камъни от пикочна киселина са два проблема, които могат да бъдат свързани с прекомерен прием на храни с пурини. Поради тази причина хората с проблеми с бъбреците или подагра би трябвало да ограничат или избягват приема на съдържащи пурини храни като агнешко.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво да правим ако ни е зле и нищо не помага – 8 много практични съвета

Какво да правим ако ни е зле и нищо не помага – 8 много практични съвета

Следваща статия
Съвети срещу слънцето

Съвети срещу слънцето

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар