Блог

Как да контролираме нивото на холестерола в кръвта без лекарства

Как да контролираме нивото на холестерола в кръвта без лекарства

Манията за лечение на висок холестерол е добре дошла за фармацевтичните фирми, който се състезават да промотират лекарства, наречени „статини”. По продажби те са вече номер едно лекарствена група в САЩ.  Но освен да редуцират холестерола в кръвта,  статините имат и сериозни странични действия – болки и схващания по мускулите (могат да бъдат леки, но могат да затруднят движението до невъзможност за изкачване и на няколко стъпала), както и освобождаване на миоглобин (мускулен белтък) в кръвта. Това може да доведе до силни мускулни болки, увреждане на черния дроб и бъбречна недостатъчност.

 

Тогава как да се предпазим от високи нива на холестерола в кръвта? Все повече лекари коментират, че лекарствата не третират основните причини за хроничните заболявания - какво ядем , колко се движим, изправени ли сме пред стрес,  как общуваме социално, какви вредни навици имаме, както и с какви токсични химикали и метали е замърсена околната среда.  За жалост,  не може да използваме хапчета, за да коригираме това, което се случва с нашата биология -  прием на захар и рафинирани брашна,  липса на фибри в диетата, заседнал начин на живот, прекомерен стрес,  липса на сън или вредни последици от замърсяването.

 

Високите нива на холестерола са проблеми надолу по веригата , които са най-вече в резултат на биохимичен дисбаланс в организма.  Несъмнено се проявяват и в нивото на кръвната захар и нивата на инсулин. Заедно с холестерола те са свързани като скачени съдове и промяната им води до масово съвременно заболяване, наречено метаболитен синдром.

 

Ако при профилактично кръвно изследване имате високо ниво на общия холестерол,  то не е необходимо веднага да посягате към сериозните лекарства, които крият редица други рискове за здравето. Обмислете няколко по-лесни начина за сваляне на холестерола и справяне с метаболитния синдром:

 

1. Обърнете се към вашия лекар за по-сериозни изследвания на LDL и HDL холестерол, триглицериди, тест с глюкозно натоварване, както и хемоглобин A1c , който измерва кръвната захар през последните шест седмици. Данните могат да покажат дали страдате от метаболитен синдром. Коментирайте резултатите с кардиолог.

 

2. Яжте здравословна диета с нисък гликемичен товар и с високо съдържание на фибри омега -3 киселини. Трябва да се приемат качествени растителни протеини от боб, ядки, семена и постен животински протеин.

 

3. Движете се и/или спортувайте.

 

4. Използвайте добавки за поддържане на здравословни нива на холестерола:

  • Мултивитамини , включително най-малко 500 мкг  хром, 2 мг биотин и 400 мг липоева киселина  - поне 3 пъти на ден. Хромът е необходим за нормалния метаболизъм на глюкозата, инсулина, мастните киселини, белтъчините и растежа на мускулите.
  • 1000 мг омега - 3 мастни киселини (EPA / DHA) два пъти на ден .
  • 2000 IU витамин D3 два пъти на ден.
  • 1200 мг мая от червен ориз два пъти на ден. Маята от червен ориз блокира производството на холестерол като спира действието на един ключов ензим в черния дроб, който е отговорен за производството му. 
  • 2-4 капсули на глюкоманан 15 минути преди хранене с чаша вода . Глюкомананът е сложен въглехидрат от групата на фибрите. Подпомага редуцирането на нивата на LDL холестерола и повишаването на HDL холестерола в кръвта.
  • Широка гама  балансирана концентрация на растителни стероли - една капсула с всяко хранене .

 

За да се намали риска от сърдечно заболяване, трябва да се справите с метаболитния синдром, което може да стане ефективно с цялостна промяна на режим на хранене и начин на живот.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: new-you.me
Предишна статия
Доц. Романски за естетичната хирургия

Доц. Романски за естетичната хирургия

Следваща статия
Боята за коса може да е опасна – внимавайте!

Боята за коса може да е опасна – внимавайте!

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар