Блог

Химията, с която се храним

Химията, с която се храним

Преди дни медиите потвърдиха, че американската верига за бързо хранене Subway ще премахне опасен химикал от състава на хлебчетата. Става дума за E927 - азодикарбонамид, който се използва традиционно за подобряване на еластичността и издръжливостта на подметките за обувки, йога матраците и синтетичната кожа... и на апетитните(!?) питки. Причината за промяната в рецептата - влиятелен блогър сигнализира за вредата от съставката и стартира подписка: „Subway, спрете да използвате опасни химикали в хляба си”. Същият блог принуди преди няколко месеца Krafts да премахнат жълтите бои от макароните за деца и да използват вместо тях натуралните червен пипер и бета-каротин. Друга американска верига за хранене Chick-fil-A (втората по-големина, която сервира пиле) обяви, че ще използва птици, отглеждани без антибиотици, след натиск от потребителите. (През 2011 година са продадени 4 пъти повече антибиотици за употреба в птичи ферми, отколкото за хора!)

 

Подобни стряскащи примери може да се дават с оцветителите в дъвките, в бонбоните и какво ли не още, но текстът ще е безкраен. Целта е да се стремите към още по-голяма информираност какво ядете и към действия за предпазване на здравето – личното и общественото. (Сигурен съм, че интернет общества като “bg-mamma” може да предизвикат положителни промени и в българската хранителна индустрия!)

 

Ако имате нужда от повече убеждение за опасностите, обърнете внимание на етикетите за:

1. Тартразин и други хранителни оцветители. Става дума точно за жълтия оцветител от примера с Krafts, познат в САЩ като Жълто №5, а в Европа като Е 102. Заедно със сини и зелени оцветители в бонбони и напитки, той се сочи като виновник за доста неща – от хиперактивност при децата до рак в лабораторни животни. Но това сте го чували, нали!? А знаете ли, че кохиниловото червено Е 120 (за конфитюри, сладка и напитки) е одобрен оцветител, който се получава от смляна буболечка, която живее в кактусите в Мексико? Макар че може да предизвика алергии при контакт, боята се счита за безопасна в малки количества.

 

2. Бутилхидроксианизол Е320. Извлича се от петрол, но се използва като консервант при мазнини, маслини, различни ядки и зърнени закуски. Изследвания показват, че химикалът може да предизвика рак на предстомаха при мишки и хамстери (добре, че имаме само стомах!), както и в черния дроб на рибите.

 

3. Пропил галат Е310. Това е консервант, който предпазва мазнините от окисляване – затова е широко използван в майонези, сушени меса, сухи супи и др. Употребява се за импрегниране на опаковки за продукти, съдържащи мазнини като маргарин, но служи и за добавка в индустриални и моторни масла. Учени смятат, че пропил галат е "ендокринен разрушител", което означава, че може да влияе на хормоните и да предизвика репродуктивни или неврологични проблеми.

 

4. Натриев нитрит Е250. Натриевият нитрит се използва най-често в опазването и оцветяване на меса като бекон, шунка, кренвирши, луканки и пушена риба.  Почти няма етикет без него, защото тези продукти ще изглеждат сиви вместо свежо червени, ако го няма. Счита се, че е безвреден, защото се намира естествено в много зеленчуци - включително цвекло, целина, репички и маруля. Но при тях, той е комбиниран с аскорбинова киселина (витамин С), която предпазва тялото ни от превръщането на нитритите в нитрозамини. Нитрозамините са потенциално канцерогенни за човека. Ето защо някои производители добавят аскорбинова киселина към продуктите от месо заедно с натриевия нитрит, за да се инхибира образуването на нитрозамини.

 

5. Третичен бутилхидрохинон (TBHQ) Този химичен консервант се извлича от петрола и се използва за удължаване срока на храни като бисквити и чипс, както и в продуктите на веригите за бързо хранене. Според листовките на McDonlads в Америка, техните пилешки хапки и пържени картофки съдържат TBHQ. Благодарение на европейското законодателство, на стария континент същите продукти са без този консервант, който може да предизвика гадене, повръщане, шум в ушите,  делириум,  безпокойство и проблеми със зрението. Все пак той присъства в списъка на Европейския съюз за разрешените добавки като Е 319.

 

Нека се ограничим с бройката 5! Списъкът наистина е безкраен, а информационните източници в интернет са в изобилие. Обърнете внимание на тревожните факти не като на лекция по химия, а като предупреждение за по-внимателен избор на храните. Като потребители имаме правото и потенциала за натиск върху производителите за отговорно отношение към нашето здраве!

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: blogg.super-nature.no
Предишна статия

Киноа – храна на 2013

Следваща статия
Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Тайните на зехтина и някои негови нетрадиционни приложения

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар