Блог

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

Възстановете зрението, зъбите и венците си с една проста хранителна добавка – рибено масло

Всеки знае какви са ползите за здравето при консумиране на риба. Едно от основните преимущества е съдържанието на рибено масло, което е налично в голямо количество в почти всички видове риби и се състои от мастни киселини, наречени омега-3-киселинни етил естери. За да си набавим достатъчно количество от омега-3 обаче е необходимо да хапваме риба два пъти на ден. Това е трудноизпълнимо за повечето хора. Остава единственото решение да приемаме рибено масло като хранителна добавка.

 

Рибеното масло е също така незаменим източник на витамин D. Човешкият организъм синтезира този витамин при контакт на кожата със слънце. В зимните месеци обаче натрупаният през лятото витамин D се изчерпва бързо и тялото изпитва недостатък, който се отразява особено силно на кожата, косата и зъбите ни.

 

Лекарката д-р Алисън Коутс от университета в Южна Австралия разглежда осем независими изследвания, свързани с приема на рибено масло, и установява, че тази хранителна добавка оказва чудотворни резултати върху състоянието на зъбите и венците. Впоследствие много обикновени хора свидетелстват, че са излекували зъбите си от кариес и дори са възстановили зъбния си емайл! При други приемът на рибено масло е довел до значително намаляване на диоптрите. Още положителни резултати, който могат да се наблюдават са: подобряване на състоянието на ставите, забързване на въглехидратния метаболизъм, което води до загуба на ненужно телесно тегло, подобряване на сърдечно-съдовите, имунните и мозъчните функции. Рибеното масло е изключително подходящо и за малки деца, тъй като подпомага развитието на мозъка и опорно-двигателния апарат и ще намали значително посещенията при зъболекар.

 

Какво трябва да знаем за избора и приема на рибено масло? Почти всички видове рибено масло, предлагани в аптеките, са под форма на желатинови таблетки. Добре е да прегледате етикета на различните продукти, за да видите от какъв вид риба е маслото. Най-добре е то да е извлечено от малки риби (херинга, сардина, аншоа), тъй като имат по-краткотраен живот и натрупват по-малко вредни токсини от замърсените води. Поради тази причина избягвайте да купувате масло от риба треска. Също така рибеното масло трябва да е добре пречистено. За съжаление тази информация обикновено няма как да се разбере от листовката, но пък вие можете да си направите тест в домашни условия. Разрежете няколко желатинови капсули и поставете извадената течност във фризера за около 5 часа. Ако след като извадите от фризера маслото е все още течно (незамръзнало), значи е с добро качество. Добре е течното рибено масло да се съхранява в хладилник, тъй като на топло може да граняса.

 

Рибеното масло трябва да се приема по време на хранене, тъй като отделянето на хранителни ензими от панкреаса подпомага усвояването му. Дозировката е от 1 до 3 г. рибено масло на ден без да е необходимо да разделяте приема му, защото то се задържа няколко дни в организма. Препоръчва се заедно с рибеното масло да приемате и витамин Е – мощен антиоксидант, който може да се намери като отделна хранителн добавка, а се съдържа и в кравето масло (особено сполучлива е комбинацията рибено масло с пречистено краве масло – „гхи“).

 

Ето какво казва д-р Бари Сиърс, създателят на една от най-успешните хранителни системи „Зоната“, за приема на рибено масло:

„Добрата новина е, че никой не е взимал достатъчно рибено масло, за да приеме твърде много от токсините (евентуално натрупали се в рибите, от които е извлечено), а лошата е, че никой не взимал достатъчно, за да се възползва от облагите и ползите на това масло.“

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.naturesfare.com
Предишна статия

Между две и четири пеперудени деца се раждат у нас годишно

Следваща статия
Предизвиква ли пилешкото месо хормонален дисбаланс?

Предизвиква ли пилешкото месо хормонален дисбаланс?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар