Блог

Съвети срещу слънцето

Съвети срещу слънцето

Наближава лятото, а и почивните, празнични дни, в които можем да отидем на басейн, защо не и на море – у нас или в друга страна. Д-р Емил Бърдаров от клиниката по дерматология към Александровска болница споделя в интервю за радио Христо Ботев как да се предпазим от слънчевите лъчи – по колко пъти и как да нанасяме слънцезащитните кремове, с какъв фактор да започнем, вреден или полезен е солариумът като подготовка за излагането на слънце и пазят ли ни кремовете за изкуствен тен от слънчево изгаряне.

 

Има ли безопасен сезон?

Такъв няма. Лъчите са с почти еднакъв интензитет почти цяла година, през зимата пък снегът отразява слънцето и то влияе още по силно.

 

С какъв фактор трябва да са слънцезащитните кремове?

Зависи къде ще се ползва. За градски условия е достатъчен фактор 15. За планина препоръчвам да се ползва крем с фактор 50+ - особено за лицето. На море е добре да се започне с висок фактор – между 30 и 50. После може да се намалява постепенно докато се стигне до 15-и фактор. Аз лично обаче съм против ползване на висок фактор за цялото тяло, тъй като слънцето все пак благоприятства за синтеза на витамин D. Според мен за тяло е достатъчно кремът да е с фактор между 15 и 30. Нанасянето на крема трябва да става поне 20-30 мин. преди излагане на слънце, за да има време да започне да действа. След това трябва да се повтаря на всеки 2 часа. След излизане от водата или ако се забършете с кърпа трябва да се намажете отново.

 

Освен фотозащитни кремове полагаме и други грижи за лицето – дневни кремове, продукти за околоочния контур и др.? По какъв начин трябва да процедираме в този случай?

Зависи от вида слънцезащитен крем. Някои продукти са комбинирани и изпълняват различни функции – те не са само слънцезащитни, а да речем имат хиберниращо действие (против състаряване) или добавят цвят (подобно на фон дьо тен). Ако ползвате обикновен фотозащтиен крем първо трябва да нанесете дневния крем, да изчакате да попие – да речем десетина минути и след това да се намажете с продукта, защитаващ от слънчеви лъчи.

 

Още статии:

Лечение с олио – възможно ли е?

Фибромиалгията причинява необясними болки по тялото и умора

Орален душ – модерна алтернатива за здрави зъби и венци

 

Ако имаме бенки по кожата – на лицето или тялото, трябва ли там да слагаме повече слънцезащитен крем?

Достатъчно е просто да се намаже както на другите части на тялото – не е необходимо да натрупвате от продукта върху тях.

 

Някои жени се подготвят за морето като започват да ходят на солариум. Това подготвя ли тялото за излагане на слънце или обратното – има негативен ефект?

Всичко е въпрос на „доза“ – няколко солариума преди по-продължително излагане на слънце помагат и профилактират изгаряне – тъй като самото изгаряне е много по-вредно. Някои обаче прекаляват – чувал съм за хора, които ходят ежедневно на солариум, което според мен е грешно. Но преди да отидете на море 3, 4 до 5 солариума могат да се направят в рамките на максимум две посещения на седмица. Солариумите все пак си имат и своята вреда и затова е хубаво да ползвате съответните антиоксиданти – например на таблетки за орално приложение. Това намалява както вредата от солариума, така и тази от прекомерно излагане на слънце.

 

Запазете час онлайн за 217 лекари и зъболекари

 

Вредни ли са кремовете, които създават изкуствен тен?

Не, безвредни са. Трябва обаче да се знае, че те създават изкуствен тен, но не защитават кожата. Много е важно хората да не добият измамното усещане, че това прави истински тен, който би ги пазил от слънцето.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.pleasure.hr
Предишна статия
Защо агнешкото месо е изключително здравословно

Защо агнешкото месо е изключително здравословно

Следваща статия
Само 1/4 от работодателите са наели хронично болни

Само 1/4 от работодателите са наели хронично болни

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар