Блог

12 причини, които ни карат да ядем повече

12 причини, които ни карат да ядем повече

 Имате ли усещане, че понякога не може да спрете да ядете? Физиологията, навиците и заобикалящата среда – те всички оказват влияние върху чувството за неутолим глад!


 

Липсата на сън може да ви накара да консумирате повече храна през целия ден. Проучване показва, че хората, които съкращават спането с час и 20 минути на нощ, консумират средно 549 калории повече на следващия ден. Това се дължи на ефекта, който сънят има върху нивата на грелин и лептин - два хормона, които работят заедно, за да стимулират и съответно потискат апетита.


 

10 хитрини за наистина здравословен сън


 

Пропускане на закуска или обяд може да ви накара да ядете повече отново благодарение на хормона грелин. Ако сте прескочили хранене, то нивото му в кръвта се увеличава и сигнализира на мозъка, че сте гладни. В този момент механизмът трудно вече може да се изключи.


 

Трупане на мускули. Логично е при ежедневен фитнес тялото да се нуждае от повече калории. Дори да тренирате без кардио упражнения, при трупане на мускулна маса се изгарят повече калории. Митове за фитнеса - как наистина може да влезем във форма


 

Шейк след тренировка може да замести обяд или закуска в ремонта и изграждането на мускули, но ако разчитате само на него, то може да започнете да се чувствате като бездънна яма. За засищането е важен и самият процес на дъвчене. Проучване в Холандия установява, че по-продължителното дъвчене се свързва с по-нисък прием на калории.


 

Жажда и глад лесно могат да се бъркат, защото страничните ефекти като умора и прималяване са подобни. Дори ако не се чувствате жадни, приемът на вода преди закуска, обяд или вечеря може да ви помогне да контролирате колко ядете и да намалите приема на до 90 калории за едно хранене. Научете колко вода е препоръчително да пиете дневно.


 

Хранене с чувства”. Ако сте от хората, които при стрес се хранят повече, може да не сте в състояние да различите истинския глад от този, който е породен от емоции. Психологическо проучване установило, че феновете на Футболната лига в САЩ ядат повече мазни храни в дните след загуба. Навикът се създава през младите години, когато храната се използва за успокояване на малките деца, смятат учените. Научете как да тренирате тялото да се справя със стреса.


 

Хранене пред телевизор. Изследване на университета в Бирмингам показва, че разсейването по време на хранене води до консумиране на повече храна. Ефектът продължава и по-късно, затова си отделете време да седнете на маса без да раздвоявате вниманието си.


 

Храните се с приятели. Установено е, че хората ядат повече, когато общуват с близки хора. Например, посягате неусетно към дреболии на бара, докато се водят разговори, или се „заразявате” от примера на останалите да се прекалява с количествата храна.


 

Пиете алкохол. Кой не е изпитвал отпускащия ефект на алкохола – истински саботьор на задръжките относно храненето и контролирането на апетита!? След чашка - две ще си позволите храни, от които обикновено се въздържате. Установено е също така, че алкохолът засилва производството на геланин – хормон, който се освобождава, когато мастните депа имат нужда от запълване. Така се появява нуждата от консумация на мазни храни, за да се гарантира, че ще тялото ще се зареди с калории.


 

Ядете директно от пакета. Независимо дали става дума за сладолед от кутия, чипс или ядки от торба, когато ядете направо от пакета, може да загубите чувство за контрол на порцията и по-трудно да спрете да се храните. Изследване установява, че когато хората си купуват големи пуканки в киносалон, те са способни да погълнат неусетно до 45 % повече от нормалната за тях дажба.


 

Храните се с празни калории. Богати на хранителни вещества храни, които съдържат фибри, протеини, или вода ще заситят глада по-добре от прости въглехидрати и захари, които се получават от чипс, бонбони, бисквити. Научете още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите.


 

Виждате или миришете храна. Ако усетите полъх на нещо вкусно или зърнете отрупана витрина в хранителен магазин, се изпращат сигнали за производство на хормона грелин, който може да доведе до фалшиво чувство за глад. Дори да съзнавате, че скоро сте яли, това не означава, че стомахът ви няма да иска още. Храната е способна да стимулира психологически глад, дори ако не сте физиологично гладен. (Знаете ли, че Вкусът се крие в носа и в спомените)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.standard.co.uk/
Предишна статия
Сексологът проф. Станка Маркова: редовният полов живот гарантира здраве и щастие в третата възраст (и не само)

Сексологът проф. Станка Маркова: редовният полов живот гарантира здраве и щастие в третата възраст (и не само)

Следваща статия
Д-р Станимир Хасърджиев: Спешната помощ трябва да стане част от националната сигурност

Д-р Станимир Хасърджиев: Спешната помощ трябва да стане част от националната сигурност

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар