Блог

Митове за фитнеса - как наистина може да влезем във форма

Митове за фитнеса  - как наистина може да влезем във форма

Постоянно съветваме да се упражнявате физически за добро здраве. Но възможно ли е да се „убивате” във фитнеса и все пак да не виждате резултати? Може да следвате грешни съвети, което не е толкова трудно при наличието на безброй източници на информация в днешно време. Нови изследвания преобръщат някои митове за фитнеса и ще ви помогнат да поддържате по-лесно фигурата си.

 

 

Други статии:

Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

30 неща, които трябва да спрете да правите сега. Номер 10 е просто задължително

 

 

1. Мит: Коремните преси са ключа към плосък корем

Те могат да бъдат най-емблематичното коремно упражнение, но не и най-добрия начин за отслабване в талията.  Тъй като коремните преси не горят много калории, те не помагат особено в загубата на мазнини, коментират специалистите. Чрез упражнението  стягате малка част коремните мускули, но движение, което включва раменете и задните части са много по-ефектни, според проучване на Университета в Пенсилвания. Ще постигнете много по-добри резултати с упражнение като планк или мост.

 

Преден планк: Заемете положение за лицева опора, само че вместо на длани, застанете на лакти. Това е т.нар. лакътна опора. Важно е лакътните стави да са сгънати на 90 градуса и лактите да са поставени точно под раменете. От тази позиция стегнете дупето и корема. Горната част на тялото трябва да е хоризонтална, не позволявайте на кръста да пропада надолу. Задръжте за около 30 сек. Починете си малко и опитайте отново.

 

Мост: Легнете на пода по гръб, със свити крака и бавно повдигнете таза. забележка: за по-голямо натоварване, сложете някаква тежест отгоре. Задръжте в горно положение две секунди и спуснете.

 

2. Мит: Колкото повече се потите, толкова повече калории горите

Дори да сте плувнали във вода след тренировка, това не означава, че непременно сте изгорили повече калории. Потенето е биологичен отговор , който охлажда кожата и регулира вътрешната температура на тялото – то може да се дължи на прегряване в студиото или на физиология освен на изтощителна фитнес сесия.

 

3. Мит: Тичането е лошо за коленете

Проучване на Университета в Станфорд установява, че коленете на бегачите са не по-малко здрави от тези на хората, които не тренират. Това не означава, че не сте застраховани от травми. Все пак жените имат 4-6 пъти по-голяма  вероятност да бъдат изложени на риск от сериозни наранявания  на коляното при тичане, отколкото мъжете. Това се дължи на дисбаланс в съотношението на силата между квадрицепсите и прасците , което може да увеличи риска от наранявания. Ето защо специалистите препоръчват да правите силови тренировки на цялото тяло най-малко два пъти седмично  в допълнение към редовния джогинг, за да заякнат мускулите,  които поддържат коленете.

 

4. Мит: Разтягането помага на тялото да се възстанови по-бързо

 Няма лошо да го практикувате, но скорошно проучване на университета в Милано за методите за възстановяване след тренировка не открива значителни промени в нивата на кръвния лактат (мярка за колко уморени ви са мускулите ) в хора, които се разтягат след тренировка .

 

5. Мит: Трябва да се потите в продължение на 45 минути, за да има полза за здравето

Дори ако имате само половин час на ден – или дори 10 минути, това е достатъчно за здравето на сърцето и съдовете. Все повече изследвания  доказват ефекта на кратките тренировки,  а някои дори предполагат, че те могат да бъдат по-добри за вас. В проучване на Университета в Аризона  хората са имали значително по-ниски показания на кръвното налягане средно, когато са разделяли ежедневната си разходка в три 10-минутни сегмента , вместо в едно 30- минутно натоварване.

 

Но докато това може да бъде достатъчно, за да поддържа общото ви здравословно състояние, все пак ще трябва да сте по-активни, ако се опитвате да влезете във форма и да свалите някой килограм. Препоръката е да се стремите към най-малко 250 минути умерени до енергични упражнения седмично, за видим успех.

 

6. Мит: Повече време фитнес е по-добре

Планиране на дните за почивка е от решаващо значение, защото тяло  има нужда да се възстанови, особено след тежка тренировка. Ако тренирате всеки ден, може  да се нараните или разтегнете. Така че не забравяйте да правите редовни почивки  независимо дали това е всеки ден (ако сте начинаещ) или веднъж седмично (за напреднали).

 

И няколко съвета специално за дамите, който са решени да влезнат във форма:

  • Липсата на сън засилва хормона грелин, който предизвиква глад.

 

  • Йога не гори много калории - 50-минутна сесия изгаря 237 калории , в сравнение с 500-600 калории от Спининг за същото време.

 

  • Няма да заякнете много от вдигането на тежести  - жените обикновено имат по-малко мускулна тъкан и произвеждат по-ниски нива на тестостерон , отколкото при мъжете, което означава, че дамите са по-малко склонни физиологично да станат яки.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.coachcalorie.com
Предишна статия
Нова клиника в “Пирогов” за лечение на незарастващи рани

Нова клиника в Пирогов за лечение на незарастващи рани

Следваща статия
Безплатни операции за българчета със сколиоза от гостуващи хирурзи

Безплатни операции за българчета със сколиоза от гостуващи хирурзи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар