Блог

30 неща, които трябва да спрете да правите сега. Номер 10 е просто задължително

30 неща, които трябва да спрете да правите сега. Номер 10 е просто задължително
  1. Спрете да прекарвате времето си с неподходящите хора – животът е твърде кратък, за да сте непрекъснато с хора, които „изсмукват“ щастието от вас. Никога не трябва да се опитвате да бъдете с някой, който ви подценява. И запомнете, че истинските ви приятели са тези, които са до вас в лошите ви моменти.

 

  1. Спрете да бягате от проблемите си – вместо това са изправете срещу тях. Това може би няма да е лесно в началото. Не се предполага да се справяте с проблемите си „за нула време“ и като „по магия“. Хората не сме създадено по този начин – напротив, проблемите ни разстройват, натъжават и препъват, Но именно това е смисълът на живота – да се изправите срещу проблемите, да се учите от тях, да ги преодолявате с течение на времето. Именно по този начин се превръщате в личността, която сте.

 

  1. Престанете да се самозалъгвате – можете да лъжете всички на този свят – освен себе си. Животът ви ще с е подобри само ако рискувате – а най-големия риск е да сте честни със себе си.

 

  1. Престанете непрекъснато да оставяте нуждите си на „задната седалка“ – най-боли когато изгубите себе си, докато обръщате твърде много внимание на някой друг. Няма нищо лошо в това да помагате на другите, НО помогнете първо на себе си. Ако има подходящ момент да обърнете внимание на себе си и да правите това, което ви вдъхновява, то този момент е точно СЕГА.

 

 

  1. Престанете да се опитвате да бъдете някой, който всъщност не сте – колкото и парадоксално да звучи да бъдеш себе си е едно от най-трудните неща на света. Все някой ще бъде по-красив, по-умен или по-млад от вас – НО никога няма да е точно като вас. Вие сте уникални и това е вашето огромно предимство. Не се опитвайте да се промените, за да се харесате на някой. Бъдете себе си и автоматично ще привлечете в живота си правилните за вас хора.

 

  1. Спрете да живеете в миналото – не можете да започнете нова глава от живота си, ако непрекъснато „препрочитате“ предишните глави.

 

 

  1. Престанете да се тревожите, че можете да допуснете грешка – да направите нещо по грешен начин е поне десет пъти по-продуктивно от това да не направите нищо. Всеки успех е плод на предхождащите го грешки. Замислете се: хората много по-често съжаляват за неща, които НЕ са направили, отколкото за неща, които са направили по грешен начин.

 

  1. Престанете да се съжалявате за отминали грешки – всички правим грешки и после съжаляваме за тях сякаш са част от нас. Но вие НЕ сте отминалите си грешки. Те са направени от вашето минало Аз – сега сте друг човек и ви предстои да посрещнете бъдещето си и да го оформите по ваше желание.

 

 

  1. Престанете да се опитвате да си купите щастие – много от нещата, които заслужаваме, са скъпи. Но истината е, че нещата, които ни задоволяват истински повечето пъти са безплатни – любов, смях, да правим нещата, които обичаме.

 

  1. Престанете да търсите щастието в отношенията си с друг човек – ако не сте щастливи вътре в себе си и не се обичате достатъчно, едва ли ще сте щастливи в дългосрочен план от която и да е връзка с някой друг. Първо трябва да създадете стабилност в собствения с живот, преди да го споделите с някой друг.

 

 

  1. Спрете да обмисляте твърде много нещата – ако мислите прекалено много има възможност да си създадете проблеми от нищото. Оценете дадената ситуация и след това действайте! Ако искате да вървите напред трябва понякога да рискувате – това е! Освен това сигурно ви се е случвало да вземете погрешно решение дори и след много обмисляне и умуване. Мъдреците са казали – умът мисли, а сърцето знае.

 

  1. Престанете да чакате и да мислите, че не сте готови – обикновено никой не се чувства готов на 100% - особено когато започва нещо ново. Повечето големи възможности в живота ни обаче ни принуждават да излезем от зоната си на комфорт – което може да е малко неприятно – но само в началото.

 

 

  1. Престанете да създавате връзки, от които не получавате достатъчно – по-добре човек да е сам, отколкото да е в неподходяща компания. Няма смисъл да насилвате нещата – те се случват когато им дойде времето. Влюбвайте се когато сте готови, а не когато сте самотни.

 

  1. Спрете да отблъсквате новите връзки само защото досегашните не са проработили – срещата с който и да е нов човек ни носи някаква полза – дори в дадения момент да не го осъзнаваме. Някои от хората, които срещате, ще изпробват търпението ви, други ще ви използват, трети ще ви научат на нещо. Най-важното обаче е, че един от тях ще ви накара да се покажете в най-добрата си светлина.

 

 

  1. Не се опитвайте да се състезавате с другите – не се тревожете за нещата, които другите правят по-добре от вас. Вместо това се опитайте да подобрите собствените си постижения. Успехът е резултат от една единствена битка – тази на ВАС със СЕБЕ СИ.

 

  1. Не завиждайте на другите - завистта – това е да гледате какво хубаво притежават другите, вместо да се съсредоточите над това, което притежавате вие самите. Запитайте се: „Какво е това нещо, което аз имам, а другите нямат, но желаят да имат?“

 

 

  1. Престанете да се оплаквате и самосъжалявате – животът понякога ви подхвърля проблеми, за да ви отклони от настоящия ви път и да ви насочи в по-добра за вас посока. Естествено в дадения момент това рядко ви се струва така, но в ретроспекция нещата изглеждат другояче. Спомнете си три ваши негативни преживявания и помислете в каква положителна посока са ви насочили впоследствие – няма да ви бъде особено трудно. А сега се усмихнете на това как светът се грижи за вас.

 

  1. Недейте да таите злоба към някой, който според вас е сгрешил – не живейте живота си с омраза в сърцето. В края на краищата по този начин вредите много повече на себе си отколкото на когото и да било друг. Не се самонаказвайте за грешките на другите – простете им и се освободете. И помнете, че прошка трябва да дадете първо на себе си.

 

  1. Не позволявайте на другите да ви смъкнат до тяхното ниво – не намалявайте стандартите си за хора, които отказват вместо това да повишат своите.

 

  1. Престанете да се оправдавате! – вашите приятели нямат нужда винаги да им се оправдавате, а враговете ви никога няма да повярват, че сте искрени. Ако сте сгрешили можете да извините – но само веднъж – това е достатъчно.

 

  1. Спрете да правите едно и също нещо до изнурение – вземете си почивка, поемете дълбоко въздух няколко пъти – дори да нямате време за това. Ще видите, че подобен подход ще ви помогне да погледнете по-отдалечено на проблема и може би да намерите по-добро решение, което дори да ви спести работа.

 

  1. Не пропускайте да забележите красотата в обикновените неща  – спрете за секунда. Огледайте се. Отделете си 10 секунди да се насладите на настоящия момент. Най-голямата част от живота ви преминава в дребни, безименни моменти – създайте си навика понякога да спирате за миг и да им се порадвате. Мъдрите казват – няма обикновени моменти.

 

  1. Престанете да се опитвате да направите нещата перфектни – истинският свят не награждава перфекционистите, а тези, които довеждат нещата докрай.

 

  1. Излезте за малко от отъпканата пътека – в следващия месец направете нещо, което никога не сте правили. Променете някои от навиците си – колкото повече различни и нови неща правите, толкова повече „сгъстявате момента“ и съответно живеете по-дълго и пълноценно.

 

  1. Свалете маската на „супергерой“ – всеки има своите трудни моменти. Не е нужно винаги да се опитвате да убедите всички, че нещата при вас вървят перфектно. Ако е нужно излейте чувствата си, поплачете. Колкото по-бързо „излеете“ насъбраните емоции, толкова по-лесно ще ви е да се усмихнете след това и да продължите напред.

 

  1. Престанете да обвинявате другите за своите грешки – това дали сте готови да се престрашите и да следвате мечтите си зависи от това доколко сте готови да поемете отговорност за живота си. Когато обвинявате другите вие всъщност им отдавате силата си и ставате зависими от тях.

 

  1.  Престанете да се опитвате да направите „всичко за всички“ – не е възможно да се погрижите за всички хора в живота си – ако опитвате да го правите непрестанно, това ще ви изтощи. Ако обаче накарате един човек да се усмихне това ще промени света – е не целия свят завинаги, но поне неговия – за малко. Стеснете фокуса си.

 

  1. Спрете да се притеснявате прекомерно – тревогите няма да спрат бъдещите проблеми – те само ще ви лишат от радостта на живота. Един хитър трик е да се запитате: „Какво значение ще има нещото, за което се тревожа сега, след 5 години? А след 10 години?“

 

  1. Престанете да мислите за нещата, които НЕ искате да се случат – съсредоточете се над това, което искате да се случи. Ако всяка сутрин се събуждате с чувството, че в този ден ще се случи нещо хубаво и след това продължите да го очаквате и да следите внимателно за появата му, ще откриете, че ви се случват хубави неща.

 

  1. Престанете да изразявате недоволство – опитайте се да откриете 3 неща, за които сте благодарни. Всеки ден откривайте нещо ново, което ви носи радост от живота. Не след дълго ще видите, че нещата, които ви правят щастливи, се увеличават.

 

 

Източник: marcandangel.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: healthylivinghowto.com
Предишна статия
Вода с лимон – започнете деня със здраве!

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

Следваща статия
Как да се предпазим от проблеми с жлъчката

Как да се предпазим от проблеми с жлъчката

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар