Блог

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

Отскоро  започнах да пия лимонова вода сутрин и се чувствам страхотно! Ефектът може да бъде плацебо... но ползите от водата с лимонов сок са безброй, така че може би се чувствам добре поради тази причина!

 

Започвайки всяка сутрин с чаша топла вода с лимонов сок всъщност е ритуал в Аюрведа, който се използва за стимулиране на храносмилането и изчистване на организма от всякакви токсини. Макар да е трудно да се прилагат строго научни доказателства, за да се обяснят традиционните практики  на "народната медицина", изследвания в областта на хранителните елементи в лимоните подсказват многобройните ползи за здравето.

 

Склонни сме да посягаме сутрин към кафе и чай, но опитайте да започнете деня си с малко топла вода и лимонов сок, за да дадете тласък на храносмилането.  Ето 5 ползи за здравето от тази пречистваща напитка:

 

1. Подкрепя функцията на имунната система:
Лимоните имат високо съдържание на антиоксиданта витамин С. Освен че се бори с респираторните заболявания и настинките,  аскорбиновата киселина подобрява усвояването на желязо в организма.  Лимоните също съдържат сапонини, които притежават антимикробни свойства.

 

2. Алкализира тялото:
Въпреки киселия си вкус, лимоните са всъщност една от най-силно алкализиращите храни за организма. Те съдържат лимонена и аскорбинова киселина - слаби киселини, които лесно се метаболизират и така позволяват минералното съдържание на лимоните да алкализира кръвта.

 

3. Помощ в храносмилането:
Цитрусовите флавоноли са отговорни за традиционната употреба на лимоните като храносмилателен тоник . Те стимулират пречистването на черния дроб. Лимоновият сок подкрепя храносмилателната солна киселина в стомаха, а витамин C се свързва с намаляване на риска от пептични язви, причинени от бактерията Helicobacter pylori. В допълнение, топлата вода стимулира перисталтиката на стомашно-чревния тракт.

 

4. Изчистване на кожата:
Витамин С и други антиоксиданти в лимоните водят битка със свободните радикали, които са отговорни за много симптоми на стареене на кожата. Те са особено  причинени от излагане на ултравиолетови лъчи и токсините в околната среда. Пречистването на черния дроб предпазва кожата от възпаления.

 

5. Подпомага заздравяването:
Аскорбинова киселина (витамин С), която е в изобилие в лимоните, подпомага заздравяването на рани и е основна хранителна съставка за поддържането на здрави кост, съединителна тъкан  и хрущяли.

 

Освен сигнали от перисталтиката и осезаем прилив на енергия през деня, вероятно ще наблюдавате и намаляване на килограмите. Доказано е, че хората, които поддържат алкална диета отслабват по-бързо. Водата с лимон помага на тялото да отдели отпадъчните продукти и токсини лесно, пречиства организма и помага да започне процеса на отслабване. Лимоните са с високо съдържание на пектин, който помага да се справим с глада, който понякога изпитваме.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.artleo.com
Предишна статия
Личната карта ще дава право на лечение без пари

Личната карта ще дава право на лечение без пари

Следваща статия
30 неща, които трябва да спрете да правите сега. Номер 10 е просто задължително

30 неща, които трябва да спрете да правите сега. Номер 10 е просто задължително

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар