Блог

Вкусът се крие в носа и в спомените

Вкусът се крие в носа и в спомените

Не знам дали някога ще разбера мой познат, който не обича домати.  У дома пък водим спорове вкусно ли е брюкселското зеле. Лично се отвращавам от комбинацията диня и сирене.  Веднага се сещам за руската поговорка: „На вкус и цвет товарищей нет!”. На какво се дължи различното усещане за вкус при хората? Ето някои от уроците от науката:

 

1. Може да харесвате това, което майка ви яде.  Бременните жени  могат да предават предпочитания за определени  аромати на плода. Когато молекули от храната попаднат в околоплодната течност, плодът може да открие тези вкусове и да ги помни и след раждането. Това също се случва с кърмата , когато майката храни своето бебе . Изследвания показват, че при захранване с твърда храна, децата показват предпочитание към вкуса, с който първо са се срещнали в утробата.

 

Това се случва с вкусове като сок от моркови , но не и за неща като сол, тъй като количеството на солта, която майката приема, не влияе на солеността на околоплодната течност или майчиното мляко . Това е важно, защото майките могат да „подобрят”  вкуса на детето за здравословни храни като зеленчуци , като ги ядат по време на бременност и кърмене.

 

 

Други статии:

Уникалните свойства на марулята

Да постим ли за здраве?

Мелатонин – хормонът на Дракула, или как можем да решим проблемите със съня

 

 

2. "Картата на езика" не е точна. Може да сте виждали схема на езика със "сладко" място на върха отпред,  "солени" зони от двете страни, „кисели” зони зад тях и зона за „горчиво " най-отзад. Вярно е, че тези области са малко по-чувствителни към тези вкусове , но в действителност  няма ясно очертана карта кои части от езика какво възприемат. Има вкусови рецептори в задната част на гърлото . Любопитно е, че човек с премахнат език все още усеща вкуса на храната.

 

3. Носът познава вкуса. Много от това, което възприемаме като вкус е всъщност аромат, казват учените. Изследователи от Kraft Foods  наскоро са направили следната презентация: Помолили са присъстващите на научна конференция да си запушат носовете и да опитат жълти желирани бонбони. Те били възприети като почти безвкусни от участниците. Защо? По принцип, когато носът ви не е затворен, ароматът на храната от устата преминава през задната част на гърлото до носа , за да ви даде пълно възприятие на вкуса . Когато блокираме предната част на носа си, това е като запушване на маркуч, за да спрем потока на вода.

 

4. Носталгията по време на хранене е свързана с обонянието. Много хора имат силни спомени от конкретните вкусове от детството  и отново ги изпитват в зряла възраст - така може мигновено да върнат моменти от забравени години. Това е така, защото обонянието е може би най-примитивното сетиво и анатомичните връзките между обонянието и емоциите са по-директни, отколкото при други сетива , твърдят учените.  Въпреки това, не е имало конкретни изследвания по-точно как работи това явление, защото опитът на всеки човек е уникален.

 

5. С еволюцията започваме да харесваме  неща, които са „лоши за нас ". Парадокс? Не, точно!  Отчасти по рождение и отчасти от културни различия, хората имат нужда да  консумират сол и мазнини. Нашите предци вероятно не са доживявали 50-годишна възраст, за да понесат последствията от лошата диета  - високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и инсулт – в средна до напреднала възраст . Едва с нарастване продължителността на живота започваме да слагаме етикет „лоши” и се учим да избягваме неща като мазнини и сол. А солта също влияе на вкуса – тя повишава сладостта като инхибира усещането за горчиво (затова се прибавя в карамел, шоколад и т.н.).  Една от причините да срещаме сол навсякъде е, че тя намалява горчивината на зеленчуци, което ги прави по-вкусни.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: Blueberry Photography
Предишна статия
Как да избегнем усложнения от дюстабан

Как да избегнем усложнения от дюстабан

Следваща статия

20 неща, които ще променят живота ви, ако започнете да ги правите сега

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар