Блог

Още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите (втора част)

Още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите (втора част)

Продължение на статията: 6 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите

 

Оцет – насочването на хранителните вещества към мускулите, а не към мастните клетки, е основен фактор за извайването на перфектно тяло. Оцетът може да ви помогне с тази мисия. Изследвания показват, че оцетът използва енергията от високовъглехидратните храни и я трупа като гликоген в мускулите. Добрата новина е, че няма нужда да приемате голямо количество оцет – достатъчни са 2 чаени лъжички на ден. Вижте още по темата в Ябълковият оцет – чудесен еликсир за здравето.

 

Авокадо – доскоро отричани заради високото си съдържание на мазнини, авокадото бе реабилитирано като суперхрана, която може да помогне много при трупането на маса. Едно авокадо съдържа средно 20 различни хранителни вещества, 250 калории, 10 г. фибри и 15 г. моно-ненаситени мазнини. За още информация вижте в Авокадото – супер храна на 8000 години

 

Протеини от грах – пшеничените и казеиновите протеини на прах са особено популярни сред трениращите. Ако обаче човек прекали с тях това може да доведе до леки алергични реакции. Поради това е добре да сменяте вида протеин.

Протеинът от грах е лесноусвоим и за разлика от други вегетариански протеини не съдържа „антинутриенти“, които да възпрепятстват усвояването на други хранителни вещества.

 

Малини – играят различни роли при изграждането на мускулите. Приемът им подобрява храносмилането и ви помага да усвоявате по-добре веществата от храната, която ядете. В една чаша малини се съдържат 8 г. фибри – повече отколкото в които и да е друг плод от техния вид. Малините съдържат антиоксиданта антоцианидин, който увеличава чувствителността на мозъка към лептин – това е хормон, който регулира метаболизма и инсулиновата чувствителност.

 

Леща – има три основни преимущества – съдържа голямо количество фибри, много протеини и бавноусвоими въглехидрати. Една чаша сготвена леща съдържа 230 калории, 18 г. протеини и 16 г. фибри. Направете си ястие за мускули по традиционна източна рецепта – комбинация от чаша леща, чаша кафяв ориз и карамелизиран лук.

 

Броколи – тази нискокалорична храна, наред със роднината й зелето, обикновено не присъства в менюто на хората, занимаващи се с фитнес. Да се въздържаме от тези храни, докато тренираме, обаче може би е грешка. Причината е, че те намаляват нивата на хормона естроген и така тушира негативното му влияние при изграждането на мускули. Още вижте в Роднините на зелето пазят от опасни болести

 

Киноа – използвана още от Инките и обявена за храна на 2013 г., киноата може да замести традиционния кафяв ориз, който е традицинно присъства в диетата на културистите заради високото си съдържание на въглехидрати. Предимствата идват от факта, че киноата не е зърнена култура като ориза, а по-скоро прилича на спанак. Ядат се семената й. Една чаша сготвена киноа съдържа 222 калории, 8 г. протеини, повече цинк и магнезий от кафявия ориз и почти два пъти повече фибри.

Това обаче, което прави киноата топ храна за мускули, са аминокиселините и ниският й гликемичен индекс (скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма).

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Гъбите шиитаке, рейши, намеко и пом-пом, които лекуват рак, се произвеждат вече и у нас

Гъбите шиитаке, рейши, намеко и пом-пом, които лекуват рак, се произвеждат вече и у нас

Следваща статия
Повечето от хората губят приятели, докато отслабват

Повечето от хората губят приятели, докато отслабват

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар