Блог

Гъбите шиитаке, рейши, намеко и пом-пом, които лекуват рак, се произвеждат вече и у нас

Гъбите шиитаке, рейши, намеко и пом-пом, които лекуват рак, се произвеждат вече и у нас

Гъбозаводът в русенското село Красен започна да произвежда медицински гъби, които предпазват от рак и се препоръчват на онкоболни след химиотерапия съобщава сайтът agronovinite.com. Гъбите, които напоследък добиват все по-голям популярност, са шиитаке, рейши, намеко и пом-пом. Гъбозаводът също така прави опити за отглеждането на гъбата бразилски бадем, която вирее в джунглата. В района, където вирее, хората не боледуват от рак, тази гъба има много полезни свойства, казва директорът на гъбозавода Светослав Стоянов.

 

Гъбата шиитаке е известна на човечеството от 3000 години и в древна Япония се е използвала при лечение на захарен диабет. Днес тя има доказано противотуморно действие, благодарение на съдържанието на полизахарида лентинан. Веществото в Япония е одобрено като лекарствено средство при рак на стомаха. Шиитаке имат и изразено противовирусно действие. В гъбозавода в Красен се отглеждат от 1 юни м. г.

 

Гъбата рейши спира синтеза на ДНК в раковите клетки, смятат учени

 

Гъбата рейши в древността е наричана „вълшебния крал на билките“. Използва се като лечебно растение от над 5 хилядолетия. Съдържа 119 вида терпеноиди, които имат антивирусно, противораково и противовъзпалително действие. Рейши повишава имунитета и помага срещу алергии при възрастни хора. Смята се, че действа благоприятно при лечение на бронхиална астма. Учени считат, че гъбата рейши спира синтеза на ДНК в раковите клетки.

 

Гъбата пом-пом се прилага като съпътстваща терапия при рак на стомаха, хранопровода и червата

 

Гъбите намеко също имат лечебни свойства. През 1987 г. китайски учени съобщават след опити с бели мишки, че водният разтвор от намеко има ефекивност до 60% при лечение на сарком 180. Гъбата увеличава съпротивителните сили на организма срещу стафилококи.

 

Гъбата пом-пом, наричана още херициум, се използва като съпътстваща терапия при раково болни с тумори на стомаха, хранопровода, червата и панкреаса. Смята се, че при химиотерапия намалява страничните ефекти.

 

Тамоджи и фламинго са другите медицински гъби, които ще опита да произвежда гъбозаводът в Красен. Те ще са предназначени основно за износ в Западна Европа. Прилагането на всички медицински гъби става само по лекарско предписание.

 

Гъбозаводът в Красен съществува от 60-те години на ХХ век

 

Гъбозаводът в русенското село Красен е създаден през 1966 г. Гъбите първоначално се отглеждат в пещери, а след това са построени цех за консервиране и промишлен гъбарник. Сега гъбите се отглеждат целогодишно в 14 халета върху близо 6 декара. Всяка от десетте пещери е средно с около 2000 кв. м площ.

 

По думите на Светослав Стоянов, работната ръка в гъбозавода не достига. В момента на работа са наети 60 човека, а са нужни още 20. Трудно намираме даже общи работници, обясни Стоянов.

 

Още:

Храни, които карат рака да „гладува“

Морските кристали (японски алги) – кавказко чудо, което лекува рак, високо кръвно и много други болести

16 златни съвета на Петър Дънов за здравословно хранене

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Старостта идва по-късно за британците – на 80 години

Старостта идва по-късно за британците – на 80 години

Следваща статия
Още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите (втора част)

Още 7 храни за извайване на тялото и естествено изграждане на мускулите (втора част)

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар