Да ви призная напоследък се вманиачих по ябълковия оцет. От известно време започнах да си правя „шотове“ с ябълков оцет по няколко пъти на ден – не можете да си представите как ми се вдига енергията! Все повече източници твърдят, че ябълковият оцет е „новата мода“ при натуралистите – полезен е за кожата и косата, от него се отслабва, организмът се детоксикира и какво ли още не (и най-изумителното топи мазнините в областта на ханша). Но как се прави?
Ябълковият оцет се получава благодарения на процеса на ферментация, при който захарите в ябълките се разграждат от бактерии, като първо се получава алкохол, а след това и оцет. Думата оцет идва от френски и означава „кисело вино“.
Най-добре е да си купувате (а можете да си направите сами вкъщи – рецептата е най-долу в статията) органичен непастьоризиран оцет. Ще познаете добрия оцет по утайката на дъното. Именно в нея се съдържат основните полезни вещества на оцета – суровите ензими, които благоприятстват чревните бактерии. Ето и какви други ползи за здравето има той:
- Можете да отслабнете с ябълков оцет (и то в областта на корема и ханша!) – за целта добавете 2 чаени лъжички оцет в 500 мл. вода. Отпивайте по малко от сместа през целия ден. В изследване публикувано през 2009 г. в списанието “Бионаука, биотехнологии и биохимия“ е публикувано изследване, което доказва, че приемането на подобен разтвор от оцет в продължение на 12 седмици довежда до значително намаляване на мастната тъкан на изследваните. Като интересното е, че отслабването се е забелязвало най-много в областта на ханша. Лятото е още далеч, но може би сега е най-добрият момент да се започне подобен курс на отслабване.
- Приемът на ябълков оцет нормализира киселинността (PH) на кожата – разтворете оцет във вода в съотношение 1:2 и нанесете с памук на кожата на лицето си. Можете да правите това вечер преди лягане или сутрин след ставане.
- Подхранва косата и я прави по-бляскава – за целта нанесете на косата след измиване с шампоан.
Подобни статии:
Приложения на содата, за които може би не сте чували
Лечение с олио – възможно ли е?
Чудото „джинджифил” (без преувеличение!)
5 прости тибетски упражнения за отслабване и подмладяване
- Премахва петна от зъбите – изтъркайте зъбите с ябълков оцет и изплакнете с вода.
- Помага при слънчеви изгаряния и/или мускулни болки – напълнете си ваната и добавете една чаша оцет във водата. Постойте вътре 10 мин,, за да почувствате облекчение.
- Спомага за очистване на черния дроб – ябълковият оцет балансира нивото на киселинност в организма и премахва токсините.
- Подпомага лимфната система – според проведени изследвания оцетът от ябълки изчиства лимфните възли и дори помага при алергии, тъй като намалява слузта в синусите.
- Може да се използва като универсално почистващо средство – ако третирате банята и тоалетната с ябълков оцет ще остане миризма на ябълки. За целта сипете половин чаша оцет в тоалетната и оставете да преседи за 10 часа. Ябълковият оцет може да се използва също и като заместител на верото. Ако пък искате да почистите повърхностите в кухнята, прозорците и микровълновата си печка, просто сипете половин чаша оцет в една чаша вода и използвайте разтвора.
За вътрешен прием: сложете една супена лъжица ябълков оцет в една чаша вода или билков чай.
Внимание: оцетът е противопоказен за хора със стомашни проблеми, както и за доста от хората в напреднала възраст. Съветваме пиенето на оцет бъде съпроводено със здравословна диета и двигателен режим.
Рецепта за домашен ябълков оцет:
Измийте ябълките и ги нарежете, като не премахвате сърцевината. Изсипете ги в голям съд. Залейте с гореща вода така, че да покрие плодовете и да останат отгоре три сантиметра.
На един килограм ябълки сложете триста грама мед или двеста грама захар и сто грама мед. След като добавите меда във водата с ябълките разбъркайте докато се разтвори. Покрийте съда с два слоя марля и оставете да престои десет дни в помещение с температура между 20 и 30 градуса Целзий. Два-три пъти дневно разбърквайте ябълките с дървена лъжица.
След десет дена прецедете и извадете ябълките. Изстискайте ги, отцедете сока и добавете към основната маса. Прелейте течността в съд с широко гърло. Завържете гърлото на съда с марля и оставете да престои един месец в помещение с температура 20-30 градуса Целзий. След това прецедете през ленена кърпа, разлейте в бутилки и затворете плътно с капачки.
Съхранявайте ябълковия оцет в хладилник, при температура от 6 до 8 градуса Целзий, за да се възползвате от полезните му свойства. Домашният ябълков оцет обикновено е с два до три процента алкохол, но е по-ароматен от купешкия и съдържа много повече полезни минерали и витамини.
Коментари