Блог

Какво е нужно да знаем за ходенето по голямата нужда?

Какво е нужно да знаем за „ходенето по голямата нужда“?

Едно изобретение, което всички всекидневно ползваме, се оказва създадено съвсем наскоро. Това е тоалетната чиния (интересно кой точно й е дал това име). Тоалетната чиния става популярна първо в Западна Европа преди около два века и то по чиста случайност.  Изобретена е в Англия от един дърводелец и един тръбопроводчик. "Порцелановият трон" набрал бързо популярност, тъй като седящата стойка изглеждала по-достолепна от клекналата и следователно по-прилягаща на аристократи и царе. И понеже хората обичат да подражават на царските особи, тази нова тоалетна бързо навлязла във всички домове.

 

Дали позата, която заемаме в тоалетната, се отразява на здравето ни? За последните 150 000 години от съществуването си хората винаги са ходили по нужда в клекнала поза. Според професор Александър Кира от Корнелския университетски център за изследване на бита и околната среда, които провежда седем годишно изследване върху дизайна на съвременната тоалетна, клечането е най-естествената и здравословна поза за изхождане. Огромен брой лекари и физиолози са подкрепили това твърдение през годините.

 

Ето какви са преимуществата на тази поза:

 

  • Превенция на „болестите на западния свят“ - клекналата поза прави дефекацията (изхождането) по-бързо, по-лесно и по-пълно. Тя помага да се избегне "фекален застой" - основен фактор при рак на червата, апендицит.

 

  • Лечение на хемороиди - клекналата поза улеснява значително процеса на дефекация и намалява риска от формирането на хемороиди. Според проведено в Израел научно изследване, при 90 % от хората които започнали да ходят по нужда в клекнала поза, хемороидите изчезнали или силно намалели в рамките на 12 месеца.

 

  • Поддържа се чистотата на червата - клекналата поза добре уплътнява илеоцекалната клапа между дебелото и тънкото черво. При общоприетата седяща поза този клапан няма опора и често изпуска по време на дефекация, замърсявайки тънките черва.

 

  • По-пълноценно облекчение - при клечане се изправя и освобождава ректалния проход, който нормално е прегънат на 90 градуса. Този проход нормално е винаги затворен, освен когато клекнем.

 

  • Без хернии - при клекнала поза червата се поддържат от бедрата. Това помага да се избегнат херния и дивертикули, които често са резултат от дългогодишно напъване в седяща поза.

 

Ако ви е трудно да се катерите върху тоалетната чиния, можете да я смените с клекало. Неслучайно в Япония единственият вид тоалетни са именно клекала. Ако обаче и това ви се струва неподходящо можете да си купите специална тоалетна чиния, която подобрява стойката при дефекация. Проектът е български и чинията скоро ще излезе на пазара – тук можете да видите сайта на проекта: kuknall.com.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.sierraexpressmedia.com
Предишна статия
Днес е най-инфарктният ден от началото на годината заради смяната на часовото време

Днес е най-инфарктният ден от началото на годината заради смяната на часовото време

Следваща статия
Здравната каса ще покрива до 90% от зъболекарските процедури – заявиха Андреева и Орешарски

Здравната каса ще покрива до 90% от зъболекарските процедури – заявиха Андреева и Орешарски

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар