Блог

Черници: добър избор ли са за диабетици?

Черници: добър избор ли са за диабетици?

Черниците са освежаващ, сладък плод, който идва в най-различни цветове. Типични за няколко места по света, черниците могат да варират по цвят от бяло до тъмночервен оттенък. Те растат по дървета и храсти, като храстите произвеждат по-голямо количество плодове всеки сезон. Черниците са вкусно допълнение към палачинки, пайове или се ядат просто така. Черниците имат някои ползи за здравето, които са разгледани по-долу.

 

Малък плод с голяма хранителна стойност

 

С около 40 калории на 100 грама, черницата е добър източник на антоцианин, който е флавоноид, за който е доказано, че има защитни свойства срещу рак, възпаление и има някои антистареене свойства. Те съдържат мощна концентрация на антиоксидант, известен като ресвератрол, намиращ се и в червеното вино, което може да има някои ползи за здравето на сърцето.

 

Черницата също е добър източник на протеини, които не се срещат често в повечето плодове, с близо 1,5 грама протеин на порция. Лечебните свойства на черницата могат да бъдат проследени назад във вековете, явявайки се в азиатския фолклор като ефективни за различни заболявания, включително безсъние, тения, артрит.

 

Подходящи ли са черниците за диабетици?

 

Високата захар и въглехидрати в плодовете не са много подходящи за диабетици. Въпреки това, не всички плодове са създадени равни, някои от тях са по-добър избор за дабетици, отколкото други. Такъв е случаят с черниците, които са били показани, че помагат за контролиране  нивата на кръвната захар. Едно проучване, проведено през 2007 г., показа, че приемът на черници е имал значително влияние върху нивото на захар в кръвта. По този начин помагат да се стабилизира нивото на кръвната захар.

 

Черниците също притежават диуретични, хипогликемични и хипотензивни свойства, които са изследвани обстойно. Едно такова проучване показа, че хората, които консумират екстракт от черница са в състояние да имат по-добър гликемичен контрол, в сравнение с традиционните лекарства.

 

Диабетиците не са единствените, които могат да се възползват от черниците

 

Въпреки че гликемичният контрол на диабета е прекрасно свойство на черниците, тези непретенциозни плодове може да ви помогнат с редица други състояния. Доказано е, че са ефективни при намаляване  нивата на общия холестерол, триглицериди, свободни мастни киселини и лоши нива на LDL-холестерол, докато в същото време повишават добрите нива на HDL-холестерола.

 

Свързани статии:

Многобройните лечебни свойства на черницата (рецепти)

Вкусната черница – лек за много болести

Черниците – плодът против стареене, диабет и лош холестерол

 

Източник: Био Поглед

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
6 естествени масла, които защитават кожата и подобряват тена

6 естествени масла, които защитават кожата и подобряват тена

Следваща статия
Между 3 и 10% ще е данъкът „вредни храни“

Между 3 и 10% ще е данъкът „вредни храни“

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар