Блог

Вкусната черница – лек за много болести

Вкусната черница – лек за много болести

Най-вероятно и вие вече сте забелязали, че из градове и села вкусната и полезна черница вече е дала плод. Плодовете зреят от средата на юни до началото на юли. Прекрасната и полезна черница крие много здравословни ползи за човешкия организъм. така че, ако ви попадне някъде дърво с този чудесен летен плод, не пропускайте да си хапнете.

 

Вкусната черница е изключително богата на витамини, като най-голямо е съдържанието на витамините A, C, B2. Плодовете – били те черни или бели, са чудесен източник и на натрий, фосфор, калций, магнезий и калий. Високо е и съдържанието на пектин.

 

Полезната черница действа добре на нервната и сърдечно-съдовата система. Доказан факт е, че ако сърдечноболните изяждат в продължение на месец, всеки ден по 300-400 гр. от сочните и сладки плодове, разпределени на няколко приема през деня, работата на сърцето значително се подобрява.

 

Бялата черница е позната със свойството да влияе много положително върху зрението. Добре узрелите плодове се използват в народната медицина като слабително средство, помагащо на хора, измъчвани от запек, а недоузрелите пък имат обратен ефект и успокояват стомашното разстройство. Плодовете действат още отхрачващо, хипогликемично и седативно.

 

Сокът от черница има антисептично действие и се използва за гаргара при възпалено гърло и афти в устната кухина.

 

Освен плодовете, в народната медицина се използват също и пъпките, листата, кората и дори корените на полезната черница. От сочните и сладки плодове може да си приготвите ароматни сладка, компоти, сокове и вино. Безспорно най-добре е да ги хапвате пресни и за предпочитане е да си ги откъснете сами от дървото.

 

Свързани статии:

Многобройните лечебни свойства на черницата (рецепти)

Черниците – плодът против стареене, диабет и лош холестерол

Кои билки помагат при диабет?

 

Източник: Лечител.net

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Съвети за справяне с кандида и други гъбични инфекции

Съвети за справяне с кандида и други гъбични инфекции

Следваща статия
5 начина да използвате пресен корен куркума

5 начина да използвате пресен корен куркума

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар