Блог

Хитрини и съвети как да разпознаем и отстраним химията от плодовете и зеленчуците

Хитрини и съвети как да разпознаем и отстраним химията от плодовете и зеленчуците

Има сравнително лесни начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте как да правите това без да прибягвате до услугите на специализирани лаборатории. Можете и сами да разпознаете кои зеленчуци гъмжат от химия и което е по-важно – ако вече сте си ги купили – как да смекчите удара на отровите.


 

Зеле. Основна част от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те трябва да се махнат.


 

Картофи. В картофите химията се натрупва под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат, водата трябва да се изхвърли.


 

Тиквички, краставици, патладжан. Краставиците трябва да са с нежен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани трябва да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.


 

Салата, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупват в жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти абсорбират бързо нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.


 

Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Не купувайте оранжево–червени домати с вид на недозрели. Бялото съдържание и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива домати, накиснете ги в студена вода за около 1 час.


 

Цвекло, моркови, репички. Огромно количество нитрати се трупат на върха им – изрежете го преди употреба. Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 см от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.


 

Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с вещества против плесени . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.


 

Диня. Не купувайте диня, нарязана на части и увита във фолио – това е добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че е торена прекалено много. Можете да направите един малък тест: поставете резенчета диня в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако просто стане мътна – значи е чиста.


 

Круши и ябълки. Купувайки тези плодове ги вземете в ръка - ако почувствате, че плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.


 

Най- замърсени с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция, Израел и Египет. Те имат слаба земя и богата реколта не може да има, без значителни количества тор.


 

Още:


 

Изключителни ползи за здравето от червеното цвекло


 

Още шокиращи факти за аспартама


 

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!


 

Източник: snaiper-bg.net


 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
www.wisegeek.com
Предишна статия
Болят ви китките и пръстите? Как да се предпазим от синдром на карпалния тунел

Болят ви китките и пръстите? Как да се предпазим от синдром на карпалния тунел

Следваща статия
Килограмите се трупат най-вече вечерта

Килограмите се трупат най-вече вечерта

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар