Блог

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Пшениченият хляб враг номер 1 за здравето?!

Шокиращи факти за пшеницата съобщи д-р Папазова по време на гостуването си в предаването „На кафе” с Гала. Тя цитира кардиолога Уилям Дейвис, един от първите хора, които започват да говорят открито за пшеницата, която всички ние консумираме днес. Какво е различното с пшеницата, която са ползвали нашите баби и дядовци?

 

Доскоро на земята е имало едва няколко сорта пшеница. Те не са се кръстосвали един с друг тъй като са различни видове. През 1943 г. обаче хората започват да експериментират с пшеницата, за да повишат добива й и да направят класовете по-ниски за по лесно събиране.

 

При кръстосването на различни видове пшеница се получава полиплоидия – това представлява сливане на хромозомите на двете растения. Т.е. ако да речем лимецът има набор от 14 хромозоми и се „слее“ с друг вид с 14 хромозоми се получава пшеница с 28 хромозоми. На пръв поглед не звучи толкова страшно. Проблемът обаче е, че по този начин в пшеницата се появяват нови видове глутенови протеини. Когато хората консумират пшеница с подобни „новосъздадени“ протеини организмът не ги разпознава като храна, а като непознат протеин, който трябва да се унищожи – каквито са например вирусите и бактериите. Именно поради тази причина в последните години има такъв бум на глутенова непоносимост.

 

Достатъчно е да знаем, че между човекът и шимпанзето има разлика от само 1 хромозома. В момента има над 2500 вида пшеница с безкраен набор от хромозоми, които човешкият организъм не разпознава като храна, а като „болестотворен организъм“. Оказва се, че приемът на тази пшеница има и други вреди за здравето. Тя прави червата пропускливи за чужди протеини тъй като съдържа определени ензими, които разграждат власинките на червата. Резултатът е намалена защита на имунната система.

 

Едно от най-тревожните въздействия на пшеницата върху мозъка е това, че поразява самата мозъчна тъкан. Освен че променя мислите и поведението на човек тя нарушава координацията на главния мозък, малкия мозък и други структури на нервната система.

 

Д-р Папазова бе категорична, че са правени много експерименти върху деца с аутизъм, които доказват, че при премахването на пшеницата и заместването й с храни като нахут, просо, елда, киноа, амарант и други, състоянието им веднага се подобрява.

 

За съжаление от тази пшеница се правят сладкишите, вафлите, тестените изделия и дори всички „здравословни“ пълнозърнести хлябове. В допълнение „новите“ глутенови протеини имат свойството да се свързват с рецепторите на „вътрешната опиатна система“ – именно с тези рецептори се свързват хероина и морфина. Поради тази причина рязкото спиране на всички пшеничени продукти води до типични симптоми на абстиненция! Ако не вярвате опитайте.

 

Всички тези факти звучат доста плашещо, но добрата новина е, че „новата“ пшеница има алтернатива. Ако не искате да се отказвате от пшеницата като такава, можете да си купувате лимец или брашно от лимец и да си правите хляб и сладки от него. В допълнение на пазара вече се предлагат и много различни брашна – от просо, сусам, нахут, киноа, елда и картофи. С тях можете да сготвите безкраен набор от тестени изделия.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Има ли бъдеще здравният туризъм в България?

Има ли бъдеще здравният туризъм в България?

Следваща статия
Младите бащи имат по-здрави деца

Младите бащи имат по-здрави деца

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар