Те подпомагат алкално-киселинния баланс на човека. Съдържат фибри, витамини и минерали. С тях поддържаме имунитета си на ниво, помагат ни в борбата с най-различни болести. Днес ще се спрем по-подробно на топ 5 от най-полезните плодове. Това са ябълката, портокалът, бананите, боровинките и лимонът.
1. Ябълката е един от най-полезните плодове, за да не кажем най-полезният. Известна е поговорката – една ябълка на ден държи докторът далеч от мен. Но малко разпространено е, че най-много витамини се съдържат в обелката й. Затова по-добре да не я белим, а да изкисваме в студена вода известно време преди консумация. Има едно златно правило при плодовете, а и при зеленчуците: „Колкото по-зелени, толкова повече мастни киселини съдържат”. Освен, че е много витаминозна, тя избелва зъбите. Съдържа нисък гликемичен индекс и това я прави подходяща за вечерна консумация, както и 12-15% въглехидрати. Ябълката понижава холестерола и кръвното налягане, подходяща е за хора с диабет, защото не ускорява инсулиновата секреция. При хора с диария, ябълката трябва да се яде запечена.
2. Портокалът е цитрус, който също съдържа много витамини. Народната медицина предписва портокалов сок за различни болести, най-вече за ревматизъм при отравяне. Препоръчват го, като профилактично средство против чума. Портокалът произлиза от Китай. В превод означава „китайска ябълка”. Един от любимите плодове на китайския народ.
3. Бананите са плодове, съдържащи много витамини и фибри. Много засищащ плод – един банан се равнява на две филийки хляб, затова не се препоръчва консумацията му при диети за отслабване. Всички го мислят за палма , но всъщност спада към тревистите растения, достигащо 12 м. Бананът е открит преди повече от 4000 години. Този плод трябва да се сдъвква хубаво. Усвоява се бавно и затова не е хубаво да се похапват два банана един след друг.
4. Боровинките също съдържат изключително много витамини и фибри, като бананите. Те са най- добрият антиоксидант. Намаляват риска от получаване на сърдечни, ракови и много други болести. Помагат при над 20 вида заболявания. Пресните плодове лекуват жлъчнокаменна болест, дванадесетопръстник, язва на стомаха. Сушените малки плодчета лекуват диария.
5. Лимонът е витаминозен, жълт плод. Лимоновият сок помага при храносмилането, изчиства тялото, засилва имунната система, почиства кожата, зарежда организма с енергия, освежава дъха, има лечебен ефект, изчиства тялото и благодарение на всички тези негови свойства, можем да отслабнем.
Свързани статии:
Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не
Какво можем да лекуваме с лимон
Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)
Автор: zdravedae.com
Коментари