Блог

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

Горските мъниста, наречени боровинки - лек за какво ли не

Скрити от забързаното ни ежедневие, предпазени от трудни горски пътечки и богата дива растителност, дребни сладки плодове подкрепят здравето ни от векове. Трудно можете да се досетите каква сила се крие в една шепа дребноплодни – достатъчното на организма ни количество фибри, антиоксиданти, витамини и полезни вещества за цял ден. Омега 3 и 6, витамини и минерали, микроелементи, антиоксиданти и флавоноиди, сред които кверцетин, хиперозид, катехин и изокварцетин, каротеноиди, фитостероли, арбутин, хидрохинон, урзолова, хлорогенова и кафена киселина – съдържанието на боровинките звучи като урок по химия. Гарантираме ви обаче, че всяко от тези вещества имат вълшебно влияние върху здравето и добрия тонус на човека.
 

 

Днес у нас се срещат най-често три основни вида боровинки – черни, сини и червени, въпреки че сортовете на плодчето всъщност са десетки.

 

 

Черни боровинки

 

В началото на юли вече можете да сте сигурни, че с една горска разходка ще си подсигурите не само добро количество кислород и ще подобрите физическия си тонус, но и ще можете да си наберете собственоръчно черни боровинки. Най-горещите месеци юли и август са периодът, през който тези животворни храсти раждат най-много плод – чудесен мотив да се отървете от горещините в планината, минимум на 1700 м надморска височина.
 

 

Нашите баби добре познават черната боровинка и й се доверяват за добро зрение и памет. Тя е особено важна за хора, уморяващи зрението си, докато работят – летци, шофьори, взиращи се по цял ден в компютърен монитор.
 

 

Естествено, като повечето народни лекове и черната боровинка се е доказала в съвремието. Пресните плодчета са чудесно средство срещу проблеми със стомашно-чревния тракт, включително язви на дванадесетопръстника, жлъчнокаменна болест, доказано намалява и стомашните киселини. Успешно се борят с катаракта, подобряват стомашната микрофлора и са изключително полезни при диабет.

 

 

Сини боровинки

Учените смятат, че антиоксидантите в сините боровинки намаляват натрупването на лошия холестерол по артериалните стени – основният виновник за сърдечносъдови заболявания. И това не е всичко – с проучвания е установено, че по отношение на антиоксидантните си качества сините боровинки се нареждат на първо място сред 40 други плодове и зеленчуци. Боровинковите антиоксиданти доказано неутрализират вредните свободни радикали, водещи до развитие на тежки заболявания, каквито са раковите. Един от най-важните антиоксиданти в това отношение е антоцианът и той се съдържа в добро количество в ситните плодчета. Можете да консумирате боровинките не само пресни, но и ако имате замразени, сушени и консервирани. Дори и замразена, синята боровинка запазва своето количество витамин С. В кухнята с тях можете да си приготвите общо взето всичко, на което обичате да слагате стафиди – зърнени закуски, кексове и кифлички, торти и чийзкейкове.

 


Червени боровинки

Червените боровинки виреят нависоко – над 700 м. надморска височина. Често се срещат, тъй като са изключително издръжливи храсти – дори температури под -40°С не могат да ги унищожат.
 

 

Червенките дребосъци не са така сочни и супер вкусни, както черната и синята им сестра. Но пък са плодчето, зреещо най-късно, когато вече не могат да бъдат открити другите сортове боровинки. Вероятно това е причината от тях традиционно да се приготвят сладка и конфитюри. Естествено, не са с по-лоши витаминозни качества, даже напротив – червената боровинка е перфектен източник на важните за метаболизма Омега-3 мастни киселини. Впечатление прави и съдържанието на витамин Е и желязо, които я превръщат в перфектен детоксикатор и то със съвсем нисък гликемичен индекс.

 

 

Червената боровинка има вече доказан ефект върху редица заболявания. Сокът от нея се бори с тежки заболявания като Алцхаймер, предотвратява бързото израстване на туморите, намалява растежа на стомашната бактерия хеликобактер пилори и подобрява циститите. Дребни, на фона на изброеното, изглеждат данните, че тази боровинка се справя и с нежеланото задържане на зъбна плака и регулира успешно холестерола.
 

 

И ако сега не сте мотивирани да хванете тояжката по горската пътечка в търсене на горски разкош, не забравяйте, че дори сушени или консервирани, тези малки скъпоценности са истинска здравословна бомба за вашия организъм.
 

 

Ако често страдате от цистит – варете 2 с.л. листа от червена боровинка около 5 мин. във 250-300 мл вода. Изпийте го на 3 приема през деня. За 2 седмици би трябвало от кошмарните симптоми да не остане и спомен.

 

 

Свързани статии:

Храни, които карат рака да „гладува”

Рецептите на Ванга и Дънов за лечение на диабет и високо кръвно

Седем от най-полезните продукти, които ни предпазват от болести

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Да се храним на бюрото не е добра идея

Да се храним на бюрото не е добра идея

Следваща статия
Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

Ползвайте конопено семе за остър ум, красива кожа и против рак и депресия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар