Блог

Какво можем да лекуваме с лимон

Какво можем да лекуваме с лимон

Лимонът се среща се в диворастящо състояние в Индия и Индокитай, а в България е интродуциран, предимно като декоративно растение.
 

 

Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимоновият сок притежава и специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.
 

 

Освен за готвене и направа на различни напитки, лимонът може да се използва и за лечение на редица заболявания. Киселият плод има успокояващ ефект и помага при борбата с много болежки.
 

 

За какво помага лимонът?

 

Херпес

Лимонът съдържа вещество, което има антивирусен ефект. Това вещество се съдържа предимно в сока и кората на лимона. 

Когато се появи херпес, няколко пъти на ден го мажете с тампон напоен с чист лимонов сок.

 

Наднормено тегло

Лимоните съдържат голямо количество пектин – вещество, което помага за премахване на излишните мазнини от тялото. Лимонената киселина и пектинът забавят усвояването на захарта след хранене. Витамин С, който се съдържа в лимона в особено големи количества, произвежда карнитин – аминокиселина, която помага на тялото да изгаря мазнините.

 

Жлъчни камъни

Лимоните са богати на антиоксиданти, за които се знае, че подтискат образуването на камъни в жлъчката. Ако страдате от подобрен проблем, консумирайте всеки ден преди всяко хранене една супена лъжица смес от равни количества лимонов сок и зехтин.

 

Хипертония – високо кръвно налягане

Калият, съдържащ се в лимона, помага за регулиране на телесните течности в организма, а магнезият отпуска артериите. Лимоните също съдържат флавоноиди – хранителни вещества, които се грижат за здравето на кръвоносните съдове.

 

 

Разширени вени

Лимоните имат противовъзпалителен и укрепващ ефект върху разширените вени. Специалисти препоръчват ежедневно да разтриваме проблемните участъци със смес от лимонов сок и по две капки етерични масла от лавандула и кипарис.

 

Разстроен стомах

Киселините в лимоновия сок помагат на стомаха по-лесно да се справи с пържитени храни и допринасят за емулгиране на мазнините. Корите на лимона са много полезни за предотвратяване на появата на киселини в стомаха.

 

Свързани статии:

Вода с лимон – започнете деня със здраве!

Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак

 

Автор: zdravnitza.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Солена вода за пиене лекува артрит, мигрена и диабет

Солена вода за пиене лекува артрит, мигрена и диабет

Следваща статия
Видове главоболие и причини

Видове главоболие и причини

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар