Блог

Видове главоболие и причини

Видове главоболие и причини

Главоболието е едно от най-честите медицински оплаквания. Почти всеки човек е страдал от него в някакъв момент от живота си. Характеризира се с изразена до умерена болка в различни части на главата (над очите или зад ушите, задната част на главата – тилно, в основата на черепа, в слепоочията) с различни причини, интензивност и продължителност.
 

 

Лекарите класифицират видовете главоболие в две категории: първичнo и вторичнo.

 

 

Първичното главоболие няма връзка с общото медицинско състояние на индивида и не е резултат от други болести.
 

 

Има три основни типа първично главоболие:

Мигрена –  появява се в следствие на намален приток на кръв към различни области на кората на главния мозък. Най-честите симптоми са чувствителност към светлина и шум, гадене, повръщане и интензивна пулсираща болка, обикновено от едната страна на главата.
 

Тензионно главоболие  – непулсираща, постоянна болка от двете страни на главата. Много често проблемите със зрението могат да предизвикат такъв тип главоболие. 
 

Кластърно главоболие - групирани пристъпи на главоболие, които се появяват многократно в продължение на седмици или дори месеци. Болката обикновено възниква от едната страна на главата и е центрирана около окото. Причините за кластърното главоболия не са известни, но се предполага, че може би са свързани с промени в кръвния поток, тъй като вещества, които влияят на притока на кръв, като например алкохол, могат да предизвикат такъв тип главоболие.
 

Вторичното главоболие от своя страна се свързва с придружаващи заболявания като инфекции, треска, травма на главата, хипоглекимия, тумори, дентални проблеми или повишено налягане в черепа или синусите. 
 

Лечението на главоболието е различно в зависимост от неговия тип, но най-общо включва използването на нелекарствени средства, като промяна в начина на живот, намаляване на стреса, повече сън, правилно храненe или прием на медикаменти без лекарско предписание, съдържащи парацетамол. Парацетамолът е широко използван и има ефективно действие при облекчаването на лека до умерена болка, както и висок профил на безопасност, което го прави един от предпочитаните начини за борба с главоболието.

 

 

Свързани статии:

Мигрена или обичайно главоболие?

Опасно ли е главоболието при секс

Все по-голям брой ученици страдат от силно главоболие

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Какво можем да лекуваме с лимон

Какво можем да лекуваме с лимон

Следваща статия
Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи

Хроничният хепатит може да доведе до тежки поражения в черния дроб и в други органи

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар