Блог

Опасно ли е главоболието при секс

Опасно ли е главоболието при секс

„Не тази вечер – боли ме главата." Оказва се, че за много хора това изречение е повече от изтъркан виц, защото може да страдат главоболие при секс. Въпреки напредъка в медицината, няма консенсус за това какво причинява това „екзотично” и травмиращо състояние.


 

Главоболието при секс е описано още от Хипократ. Известни са две разновидности. По време на секс може да се получи тъпо главоболие, което с нарастване на сексуалната възбуда се увеличава. За секунди удоволствието се превръща в страдание. Може да се яви и оргазмично главоболие. То се засилва бавно по време на нарастващата сексуална възбуда. Силно и пулсиращо е и се съсредоточава в челната област или слепоочията. Може да е кратко – да продължи около минута, но може да трае и 2 часа и да е придружено с повръщане.


 

Оказва се, че мъжете много по-често страдат от сексуално главоболие, отколкото жените. Силният пол представлява 80 процента от случаите. Смята се, че главоболието е свързано с физическо усилие – напън, кихане, кашлица или секс. Лекарите допълват, че при жените вагиналната стимулация може да блокира болката като естествен механизъм за подготовка при раждане.


 

Психическото напрежение по време на секс може да повлияе на главоболието – „Ще се справя ли?”, „Достатъчно ли съм добър/добра?”. Но болката, която идва по време на оргазъм, вероятно се дължи на съдоразширяващи вещества, които се освобождават в мозъка при възбуда. Това главоболие е подобно на мигрената, а и редица пациенти, които получават главоболие при секс, по-късно развиват и мигрена.


 

Мигрена или обичайно главоболие?


 

Ефектите от главоболието при секс не са свързани само с болката. Въпреки че повечето страдащи могат да бъдат лекувани успешно, те могат да развият траен страх от секса.



Открийте 6 начина, по които сексът укрепва здравето ви


 

Първата стъпка за справяне с болката е кратък период на въздържание от секс – от няколко седмици до два месеца. Става въпрос за всякакъв вид стимулация, включително мастурбиране. По неизвестни причини това главоболие протича на периоди и избягването на секс помага да се успокои състоянието. Също така, може да се експериментира със сексуалните позиции, в търсене на по-пасивни подходи за ограничаване на сексуалното напрежение.


 

Националната фондация „Главоболие” в САЩ препоръчва немедицински процедури като биофидбек или релаксираща терапия. При биофидбек човек получава аудио визуална обратна връзка за мозъчната си активност като по този начин може да се научи да я контролира.


Трябва ви обезболяващо? Потърсете в кухнята – 8 страхотни идеи


 

Важно е при повтарящо се главоболие при секс да отидете на лекар, за да се изключат по-опасни проблеми като аневризми или тумори. Специалистите коментират, че при кратък изолиран инцидент вероятно няма причина за тревога. Но ако главоболието продължава повече от един или два часа при висока интензивност, трябва задължително да се обърнете към специалист (невролог) без да се притеснявате, че „няма да ви вземат насериозно.”

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://gemini.no/
Предишна статия
Д-р Стойчо Кацаров: Лечението е вид договор между лекар и пациент

Д-р Стойчо Кацаров: Лечението е вид договор между лекар и пациент

Следваща статия
Полезни съвети при избор на слънчеви очила

Полезни съвети при избор на слънчеви очила

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар