Блог

Какво не знаем за бананите

Какво не знаем за бананите

След истерията за банани в комунистическите години, бързо свикнахме с наличието на жълтия плод през всеки сезон и дори не му обръщаме достатъчно внимание. А знаете ли, че учени проследяват пътя му чак до Райската градина и твърдят, че бананът (а не ябълката) е бил "забранения плод", който Ева предлага на Адам!?  Днес, банани се отглеждат в най-малко 107 държави и се плодът се нарежда на четвърто място сред световните хранителни култури в парична стойност. Време е да преоткрием банана като една от най-полезните храни!

 

Бананите съдържат три естествени захари - захароза, фруктоза и глюкоза заедно с фибри – комбинация, която доставя трайна енергия на тялото. Изследванията са доказали, че само два банана предоставят достатъчно енергия за напрегната 90 - минутна тренировка. Но плодът също може да помогне за преодоляване или предотвратяване на значителен брой заболявания и състояния:

  • Депресия. Проучване сред хора, страдащи от депресия, установило, че те се чувствали много по-добре след консумация на един банан . Това е така, защото бананите съдържат триптофан, вид протеин, който тялото преобразува в серотонин, известен като хормон на щастието.

 

  • ПМС: Забравете за хапчета – хапвайте банан.  Съдържащият се витамин В6 регулира нивата на кръвната захар , което може да повлияе на настроението ви.

 

  • Анемия:  Високото съдържание на желязо в бананите стимулира производството на хемоглобин в кръвта.

 

  • Кръвно налягане: Този уникален тропически плод е с изключително високо съдържание на калий и с ниско съдържание на натрий , което го прави идеален за контрол на кръвното налягане. Дори  Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) вече позволява производителите и търговците официално да обявяват за способността на плода да намали риска от кръвно налягане и мозъчен инсулт. (което не е прието за храни и хранителни добавки).

 

  • Мозъчна мощ. 200 студенти в Англия са повишили резултатите от изпитите си след като са консумирали банани на закуска, в междучасието и на обяд в стремежа си да стимулират мозъчната си дейност.

 

  • Запек. Високото съдържание на фибри в плода може да помогне за възстановяване на нормалното действие на червата , което помага за преодоляване на проблема без да се прибягва до лаксативи.

 

  • Киселини в стомаха. Бананите имат естествен антиациден ефект, който води до облекчение.

 

  • Сутрешното гадене. Лека закуска с банани между храненията помага да се поддържа нивото на кръвната захар и да се избегне сутрешното гадене.

 

  • Махмурлук. Един от най-бързите начини за лечение на махмурлук е бананов млечен шейк , подсладен с мед. Бананите успокояват стомаха и с помощта на меда нормализират изчерпаните нива на кръвната захар.

 

  • Наднорменото тегло от стрес. Изследванията в Института по психология в Австрия свързват стреса на работното място с консумацията на „успокояващи” храни като шоколад и чипс  - което води до наднормено тегло. За да се избегне гладът, предизвикан от напрежение и паника, е нужно да контролираме стабилно нивото на кръвната захар като похапваме въглехидратни храни на всеки два часа, съветват ендокринолозите. Бананите са идеални в този случай!

 

  • Язва. Бананите се използват като диетични храни срещу чревни нарушения поради своята мека текстура и гладкост. Те са единствените сурови плодове, които могат да се консумират без притеснение от страдащите от язва на стомаха. Плодът също така неутрализира прекомерната киселинност и намалява дразненето чрез обвиване на лигавицата на стомаха.

 

Свързани статии:
Внимание: Пролетната умора може да е прикрита анемия
За тежката сутрин след запой – химията на махмурлука ...
Как да се спасим от ГЕРБ или защо ни мъчат стомашните киселини

 

Така че, един банан наистина е естествен лек за много болести. Когато го сравните с една ябълка,  той има четири пъти повече протеин, два пъти повече въглехидрати, три пъти повече  фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали. За щастие, пресните банани са на разположение целогодишно. За разлика от други плодове, процесът на зреене при тях не се забавя след като се откъснат от дървото. Бананите трябва да се съхраняват при стайна температура - колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо те узряват. За да се забави узряването, бананите могат да се приберат в хладилник - външната кора ще потъмнее, но това не разваля ценните качества на плода.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.theintentionallifestyle.com
Предишна статия
Лекари в “Софиямед” лекуват сърцето с “космически” ангиограф

Лекари в Софиямед лекуват сърцето с космически ангиограф

Следваща статия
До 5 години оправяме здравеопазването

До 5 години оправяме здравеопазването

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар