Блог

За тежката сутрин след запой – химията на махмурлука

Задават се весели зимни празници с пивко вино, люта ракия и какви ли не маркови дестилати. Всичко щеше да е добре, ако не завършваше зле на следващата сутрин. Че кой желае доброволно да изпита симптомите на махмурлука? Какво се случва в тялото след запой?


Около 20% от погълнатия алкохол се резорбира още в стомаха, а останалите 80% – в тънките черва. Ето защо след нахранване резорбцията му се забавя. Той се разпределя в целия организъм, като засяга предимно богатите на липиди клетки на главния мозък, черния дроб, миокарда и др. Малка част от алкохола се отделя през белите дробове и кожата, около 10% се отделят непроменени чрез бъбреците. Останалата голяма част се разлага от черния дроб и изгаря до въглероден диоксид и вода.

 

Всеки, който се е напивал знае, че алкохолът води до чести посещения до тоалетната. Това е така, защото консумацията на алкохол води до намаляване на вещество, наречено антидиуретичен хормон (AДХ или Вазопресин). Прочетохте правилно: анти-диуретичен! Когато нивото на алкохол в кръвта се повиши, секрецията на АДХ намалява и се "разрешава" отделянето на повече вода чрез бъбреците. Тази ситуация обаче по-късно се обръща, когато нивото на алкохол в кръвта започва да спада и тялото започва да компенсира временната  дехидратация. Нивата на АДХ се покачват,  производството на урина намалява и започвате да изпитвате жажда. В "разгара" на махмурлука тялото се стреми да запази всички възможни течност - както е видно от подпухналите очи и лицето след запой!

 

Някои други ефекти на махмурлука се причиняват от състояние, известно като метаболитна ацидоза (кръвта става по-кисела, отколкото трябва да бъде). Достатъчно е да се каже, че алкохолът пречи на нормалния метаболизъм и води до натрупването на оцетна и млечна киселина. Това отнема на органите около 18-24 часа да нормализират нивата на кръвна киселинност. Симптомите на гадене и изпотяване са свързани с това временно състояние.

 

Третата причина за неприятните симптоми на махмурлука е нарушаване на биологичния часовник (циркадните ритми). Изследвания показват, че след значителна употреба на алкохол се променя нормалния дневен ритъм на телесната температура и мозъчната дейност. При алкохолизъм е установено, че биологичния часвоник може да се забави с около 6 часа! Това грубо означава, че ако се събудите в 9:00 ч. след пиянска нощ, тялото ще си помисли, че е 3:00 сутринта  - повод за чувство на умора, студ и раздразнителност!

 

Важно е също да знаете, че малките дози алкохол имат възбуждащо действие върху централната нервна система (еуфория, възбуда). По-големите – имат наркотичен ефект (отпуснатост, сънливост), а най-големите парализират жизнените центрове. При кръвна концентрация над 4-5 ‰ настъпват гърчове, кома и смърт.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: http://chemistry.about.com/
Предишна статия

Д-р Недялкова: Работя със сърце и не си жаля силите

Следваща статия

"Наркотикът" за нос – опасни ли са назалните капки?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар