Блог

Внимание: Пролетната умора може да е прикрита анемия

Внимание: Пролетната умора може да е прикрита анемия

Посрещаме пролетта с нетърпение и очакване за ново начало. Покрай приятните усещания обаче се промъква и едно неприятно - пролетната умора. Заболяване ли е тя, съществува ли наистина, или е плод на въображението ни, „Стандарт” попита д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар в Александровска болница.


 

Съществуването на "пролетната умора" е спорно според медицинските специалисти. Някои не приемат това състояние, а смятат, че то е следствие на обострянето на депресия през този сезон или издава друга болест, казва д-р Павлина Здравкова. Тяхната теза изглежда съвсем логична, тъй като симптомите на пролетната умора наподобяват много на състоянието на тъга - липса на концентрация, апатия, замаяност, отпадналост, повишена раздразнителност, скептичност.

 

Също така тези симптоми могат да издават анемия, проблеми с щитовидната жлеза или пълен срив на имунната система, добавя д-р Здравкова. Затова е добре, ако продължат по-дълго от десетина дни, да се потърси лекарска консултация.

 

Докторите успокояват, че много често става дума просто за физиологично състояние, което бележи адаптацията на организма от зимата към пролетта. Точно време за появата му няма. За един умората може да дойде през април, за друг - през май. Важното е да не унивате, а да се заредите с желание за бързото й преодоляване.

 

Свързани статии:

7 натурални средства, с които да преборите пролетната умора

Хронична умора, затлъстяване и слаба издръжливост – набавяте ли си холин?

Възход на сезонните алергии през пролет 2014!

 

Причините за появата на пролетната умора са свързани с промяната в температурата навън, с повечето светлина и движение. И по-точно - с адаптацията на организма към този нов режим на работа. Повишаването на градусите с повече от 10 градуса натоварва, защото води до промени в съдовете и кръвното, обяснява д-р Здравкова. Насищането с кислород заради по-честото излизане навън ни прави по-енергични, добавя тя. Слънцето, от своя страна, засилва синтеза на витамин Д, освен това променя хормоналния ни баланс. То увеличава производството на хормона на щастието - серотонин, а намалява този на съня - мелатонина. Резултатът отново е, че се чувстваме по-енергични и не толкова сънливи. За да успее да свикне с всички тези новости обаче, на организма му трябват поне десетина дни, казва още д-р Здравкова. Точно в този период от време се усещаме по-отпаднали и затова сме кръстили състоянието "пролетна умора".

 

За да преодолеем по-лесно тези няколко дни, е добре да променим навиците си. Трябва да сменим мазните храни с повече плодове и зеленчуци, да приемаме повече течности, съветва д-р Здравкова. Също така да заложим на движението. И най-важното - да мислим позитивно, добавя тя.

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.gheir.com
Предишна статия
Пазете се и от пролетното слънце

Пазете се и от пролетното слънце

Следваща статия
Микровълновата печка – компромис със здравето или удобство?

Микровълновата печка – компромис със здравето или удобство?

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар