Блог

Пазете се и от пролетното слънце

Пазете се и от пролетното слънце

Когато първите слънчеви лъчи ни озарят след зимата, безспорно ставаме по-спокойни и усмихнати. Промяната на времето обаче изисква промени и в грижата за кожата. Как да се предпазим от слънцето и да запазим лицето си свежо през новия сезон? "Стандарт" попита д-р Радина Денкова, специалист по козметична дерматология.



Основната ни грижа през пролетта трябва да бъде предпазването от хиперпигментации и от състаряване на кожата. "Всички знаем, че именно слънцето е причина кожата ни да остарява по-бързо. То е както неин приятел, така и неин враг", подчертава доктор Денкова. При някои заболявания, като псориазис например, даже е препоръчително да се припичаме на слънце. От друга страна обаче, то изключително много уврежда кожните клетки и много бързо настъпва остаряване на лицето.

 

"Не бива да пропускаме ежедневната употреба на фотозащита, по възможност 50 SPF", препоръчва специалистът. Подобни продукти вече се предлагат от всяка една марка медицинска козметика.
 

"Тъй като става по-топло, кожата започва да се дехидратира, така че трябва да обърнем сериозно внимание и на хидратацията", отбелязва д-р Денкова. Тя може да бъде както външна - с козметика, така и дълбока - с различни видове мезотерапия. "Младите жени до 35-годишна възраст не се нуждаят от никаква друга антиейджинг защита освен добра хидратация", подчертава д-р Денкова. Кожата до тези години все още има свойството да компенсира различни климатични проблеми, както и следи от недоспиване, пушене и алкохол. Следователно два добри хидратиращи продукта - един за лице и един за очи, са напълно достатъчни.

 

Още статии:

7 прости стъпки към живот изпълнен с чудеса

Кълновете - храната, която генерира живот

Домашна аптека – универсалното Алое вера


 

Мезотерапията е друг метод за хидратация, който помага на кожата да се адаптира към пролетните условия, а и да се подготви за лятото. Най-типична за този проблем е мезотерапията с хиалуронова киселина. "Когато този продукт навлезе в кожата, неговата основна цел е да привлича вода", казва д-р Денкова. Правят се три такива процедури в три поредни месеца.

 

Вторият вид мезотерапия е с т. нар. мезо-плазмо лифтинг. Тази процедура се извършва със собствена кръв, която се смесва с обогатена на тромбоцити и растежни фактори плазма. След това се отделя кръвната част и смесената плазма се връща отново в кожата на лицето.

 

Третият тип мезотерапия е с хомеопатичен колаген. Специалистът разяснява, че когато нивото му в организма е добро, кожата се задържа влажна. Има още един вариант за поддържане на добрите нива на колаген - чрез апарати на базата на радиочестотни вълни. "За да имат процедурите ефект, те трябва да бъдат така устроени, че да повишават температурата в места, които се обработват, до 41 градуса. Само по този начин могат да бъдат стимулирани клетките, които са резервоар на колагена", казва д-р Денкова.


 

Всички тези процедури могат да се правят като превантивна мярка след 33-годишна възраст, за да се грижим за здравето и красотата на кожата си през топлите месеци от годината, обобщава специалистът.

 

(Статията е предоставена от standartnews.com)

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: www.123rf.com
Предишна статия
Брачен живот за здраво сърце

Брачен живот за здраво сърце

Следваща статия
Внимание: Пролетната умора може да е прикрита анемия

Внимание: Пролетната умора може да е прикрита анемия

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар