Блог

Девет добри причини за ядене на портокалови кори

Девет добри причини за ядене на портокалови кори

Много хора са шокирани, когато разберат, че портокаловата кора всъщност има четири пъти повече фибри, отколкото самия плод. Кората също съдържа повече свойства за борба с рак, отколкото това, което е вътре. Така че следващия път, когато  обелите портокала си, помислете преди да изхвърлите кората. Разбира се, важно е да се купуват органични плодове, за да сте сигурни, че портокалите не са били обработвани с пестициди или други вредни химикали.

 

Тук са само някои от многото причини да се яде кора от портокал:

 

1. Чудесен източник на витамини и минерали: Освен 11-те грама фибри и грам и половина протеини, които ще намерите в една портокалова кора, можете да намерите и витамини С и В, както и желязо, магнезий, мед и цинк.

 

2. Превенция на рак: както бе посочено по-горе, корите имат свойства за борба с рака. Тя съдържа флавоноиди, които работят с витамините за забавяне  растежа на раковите клетки. Проучванията показват, че портокаловата кора може действително да намали риска от някои видове рак на кожата. Освен това изследванията показват, че тези, които консумират портокалова кора редовно, имат по-малък риск от рак на белия дроб (в сравнение с тези, които ядат плода само отвътре).

 

3. Намаляване на теглото: портокаловата кора може да помогне за увеличаване на метаболизма и да помогне на организма да изгаря мазнините по-бързо, като увеличава загубата на тегло.

 

4. Понижава холестерола: портокалова кора съдържа и свойства, които помагат за намаляване нивата на лошия холестерол.

 

5. Подобрява имунната система: Вие вече знаете, че допълнителното количество на витамин С в портокалите може да ви помогне да се борите с настинките, а наличието на антиоксиданти в кората помагат за укрепване на имунната система.

 

6. Лек за махмурлук: не са много нещата, които наистина може да лекуват махмурлук, но портокаловата кора е едно от тях. На сутринта, след тежка нощ навън, се варят портокалови кори и просто се пият като чай.

 

7. Подобряване на храносмилането: портокаловата кора може да подобри храносмилането, заради своите противовъзпалителни свойства. Тя може да осигури помощ на тези, които са с киселини в стомаха и диария. Тя дори може да помогне за предотвратяване на запек и да помогне за намаление  нивата на кръвната захар.

 

8. Бронхит: пиенето на чай от портокалова кора може да помогне при болка от бронхит. В действителност, ако пиете чая достатъчно често, може да се излекува инфекцията напълно.

 

9. Халитоза: портокалова кора е чудесен лек за лош дъх. Просто дъвчете една малка част, за да се отървете от лошия вкус или лошата миризма в устата си по всяко време. Също така помага в борбата с кариеси и поддържа дъха свеж!

 

Как да ядете кора от портокал?

 

Стъпка 1: Измийте добре портокала.

 

Стъпка 2: Нарежете портокала на 4-6 филийки и отстранете външната обвивка от всяко парче.

 

Стъпка 3: Настържете обелките на ренде или смелете в кафемелачка. Сега можете да използвате така получения прах в храната си:

Добавете го към салатата или десерти, кексове, бисквити и сладкиши.

Използвайте го за чай, добавете джинджифил и мед за по-добър вкус.

Добавяйте го в шейкове и смутита.

Просто го дъвчете между храненията.

 

Свързани статии:

Соковете от портокал и домати свалят лошия холестерол

Витамин С – плодове и зеленчуци с най-високи концентрации (рецепта)

Най-подходящото време да похапнем плодове

7 полезни съвета за естествено пречистване на черния дроб


 

Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Топ 5 на полезните плодове

Топ 5 на полезните плодове

Следваща статия
Лекарският съюз иска 1500 лв. заплата за млад доктор

Лекарският съюз иска 1500 лв. заплата за млад доктор

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар