Блог

Лекарският съюз иска 1500 лв. заплата за млад доктор

Лекарският съюз иска 1500 лв. заплата за млад доктор

Заплатата на новозавършил лекар да започва от 1500 лв., а месечните възнаграждения на докторите у нас да стигат 4500 лв. Това поиска вчера главният секретар на лекарския съюз д-р Димитър Ленков. А здравният министър д-р Петър Москов отговори задочно, че в момента се разработва различен начин за остойностяване на лекарския труд.

 

„Няма държава в света, в която работата на доктора да е платена като на ишлеме. Занапред тя ще бъде оценявана на базата на квалификационна скала“, допълни д-р Москов. Сега размерът на заплатата е обвързан с количествени показатели като този колко пациенти са преминали през клиниката или болницата. „Това вкарва лекарите в безумната спирала не да ви лекуват, а да ви отчитат. Затова, както е във всяка една държава, където резултатите от здравеопазването са много по-добри от българските, ние ще вървим към изработването на квалификационно оценяване. То ще бъде съобразно вида болницата, квалификацията на лекаря, броя специалности и др.“, каза още министърът. И побърза да допълни: „Само че последната книга, която сериозна част от българските професори са прочели, е било някъде през 80-те години... Това трябва да се промени”.

 

Министърът отново разясни идеята си НЗОК да плаща за заболяване, а не за медикаменти. 100% ще се покриват референтните медикаменти от целия набор от групи лекарства, с които се овладява дадено заболяване - примерно хипертония.

 

А ако пациентът или лекарят му искат по-скъпа терапия, тя ще се доплаща.

 

Москов съобщи още, че вече са купени нови 56 линейки, които са разпределени в цялата страна. С парите от ЕС ще се доставят други 400, а още 200 – със средства на МЗ. Така целият автопарк ще се подмени.

 

Министър д-р Москов: Ще заложим на прогенерична лекарствена политика, дори може да стигнем до по-големи изстъпления при нея. Спестените от тези медикаменти средства пък ще да отиват за модерни терапии, които в момента са ограничени.

 

Свързани статии:

Харчим двойно повече за здраве от западноевропееца

Здравната каса няма да плаща, ако пациентите не са доволни

Закриват ТЕЛК, ще ни освидетелстват доктори с лиценз

НАП ще ти гледа банковите сметки, ако не плащаш за здраве

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Девет добри причини за ядене на портокалови кори

Девет добри причини за ядене на портокалови кори

Следваща статия
Топ причини да заобичате нар

Топ причини да заобичате нар

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар