Блог

НАП ще ти гледа банковите сметки, ако не плащаш за здраве

НАП ще ти гледа банковите сметки, ако не плащаш за здраве

НАП ще събира по-лесно неплатени здравни вноски от българи, след като получи информация от търговските банки какви сметки имат в тях борчлиите. А след това ще изиска плащането им.

 

Това право на агенцията ще се даде със законови промени като целта е всяка година делът на трудносъбираемите осигуровки да се топи с 10%, пише в управленската програма на правителството за сектор „Здравеопазване".

 

„Идеята е на Министерството на финансите, ние настоявахме недобросъвестните работодатели, които не превеждат своята част от здравните вноски на служителите си, да бъдат публично обявени", коментираха за „Труд" от здравното ведомство. Оказало се, че точно такива шефове дължали най-малко 180 млн. лв.

 

„Целта е да се разбере колко точно са неизрядните граждани като се имат предвид кредитите, които те плащат към банките", коментираха от НАП. И в момента агенцията има достъп до кредитния регистър, но законовите разпоредби трябвало да се прецизират. Според експертите от НАП длъжниците на здравни вноски са по-малко от 2 милиона, защото в това число са и българите зад граница.

 

Миналата година имаше идея НАП автоматично да получава информация за откриване и закриване на банкови сметки на граждани, но тя не бе подкрепена от партиите.

 

Управленската програма предвижда още държавата постепенно да повишава частта, която плаща за здраве за осигуряваните от нея групи като се стигне до превеждане на реална вноска върху доходите им (примерно на съдии, полицаи, държавни служители). Ще се отреже всякаква възможност за планов прием на неосигурени, те ще могат да разчитат само на спешна помощ.

 

Здравното министерство ще се бори и за станалото легендарно въвеждане на е-здравеопазване с е-досие, е-рецепта и е-болничен лист. Добрите и постоянно обучаващи се лекари ще получават по-големи заплати, ще се води битка и за намаляване на заболеваемостта у нас. Ще се ревизира пакета, който плаща НЗОК за доболнична и болнична помощ, ще се напише поредната нова Национална здравна карта. Тя ще посочи в коя област от какви специалисти и болници има нужда и само те ще получават пари от касата.

 

 

Свързани статии:

Държавните служители да започнат да си плащат здравните осигуровки сами предложиха политици

1 552 434 българи получават безплатни лекарства

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

4 рецепти за сок, които обръщат хода на диабет тип 2 само за седмица

Следваща статия
Ябълковият оцет е от полза за косата, кожата и зъбите

Ябълковият оцет е от полза за косата, кожата и зъбите

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар