Блог

Държавните служители да започнат да си плащат здравните осигуровки сами предложиха политици

Държавните служители да започнат да си плащат здравните осигуровки сами предложиха политици

Повече от 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки – това обсъдиха в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински. Идеята, която вече е срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов – бивш зам. здравен министър в тройната коалиция. Заседанието било по повод отчета за едногодишното управление на кабинета “Орешарски”, съобщава „24 часа”.


 

За същата мярка отдавна настояват Българският лекарски съюз и бизнесът. Целта е да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса. Според груби изчисления подобна реформа може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1,8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да минат 3 млрд. лв. на година.


 

В момента 1,8 млн. българи, които си плащат здравните осигуровки, издържат още 1,2 млн., се чуло на заседанието на комисията. Причината е, че независимо кой е на власт, държавата не плаща редовно и навреме осигуровките. При реформа осигуровките ще се удържат всеки месец при изплащане на заплатата, както е в частния сектор.


 

На практика в момента държавата взема от приходите от данъците на здравноосигурените българи, за да покрива осигуровките на останалите. Идеята държавата да престане да плаща за тези над 250 хил. души се подкрепя и от здравния министър Таня Андреева.


 


 

3,8% от заплатата ще е всъщност вноската, която ще трябва да плащат лично чиновници, военни, полицаи и др. Останалите до 8% се покриват от работодателя, в случая - държавата. За да не се намаляват заплатите им, е обсъждано те да бъдат компенсирани с увеличение на заплата в размера на вноската.


 

Още:

Яденето на суров чесън два пъти седмично намалява риска от рак с 44%

Японско лечение с вода

Седемте най-големи лъжи на хранителната индустрия

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://tv7.bg/
Предишна статия
Уникална българска СПА терапия печели световно признание

Уникална българска СПА терапия печели световно признание

Следваща статия
Хората, страдащи от ревматологични заболявания, безуспешно опитват да проведат диалог със Здравната каса

Хората, страдащи от ревматологични заболявания, безуспешно опитват да проведат диалог със Здравната каса

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар