Блог

Закриват ТЕЛК, ще ни освидетелстват доктори с лиценз

Закриват ТЕЛК, ще ни освидетелстват доктори с лиценз

ТЕЛК комисиите ще се закрият, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж ще освидетелстват пациентите. Това е идея, по която работим с Министерството на труда и социалната политика, съобщи здравният министър д-р Петър Москов. Описаната практика била част от европейския опит в държави като Хърватия, Испания, Холандия и Германия.

 

„Няма причина лицензиран лекар, който може да диагностицира и проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то ви е инвалидизирало", аргументира се пред „Труд" д-р Москов. Той подчерта, че в момента за оценка от някои ТЕЛК (като очната) се чака по една-две години като така се трупат опашки и се акумулира корупция. А в случаите, при които човек няма едно око, ръка или крак, той няма да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че примерно не му е „пораснал" нов крайник.

 

Министърът посочи още, че е логично „здравните вноски да отиват директно за дейност - за медикаменти, консумативи и за заплати на специалистите, които лекуват". А режийните да се плащат от собственика на лечебното заведение: ако то е общинско - от общината, ако е държавно - от държавата, ако е частно - от частния инвеститор. Той даде пример как болница в Пловдив от 4 милиона лева стопански разходи платила 3 милиона за външни услуги. В същото време директор на болница пък заложил 4000 лв. средна работна заплата във финансов план, който той няма да изпълнява.

 

„Пет болници, въпреки че са имали задължения и Министерството на финансите не е разрешило, са държали пари в КТБ. Става дума за суми от по 5 млн., 7 млн. и 9 млн. лева", каза министърът, но не пожела да ги назове. За стореното директорите им ще получат административни санкции.

 

През пролетта пък ще стартира електронна борса за медикаменти, от която ще купуват лечебните заведения. В момента лекарства на болниците доставяли само 4 фирми при 200 с това право. „Ако тези 4 големи компании държат да останат на пазара, ще трябва да се държат като малките", заяви Москов. При въвеждането на електронната борса в Италия само за година разходите са намалели с 18%.

 

Д-р Москов обясни още една готвена промяна - НЗОК да плаща за лечението на заболяване, а не за лекарства. "Т.е. ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечение на вашето кръвно или гастрит, те ще бъдат 100% покрити. А ако болен иска по-модерна терапия, ще доплаща за нея", каза още министърът.

 

 

Свързани статии:

Премахват ТЕЛК – заменят го с общи лекарски комисии

Петър Москов: Разработваме система от критерии за оценка на личните лекари

 

Автор: trud.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Хидратирайте организма – това е тайната на дълголетието

Хидратирайте организма – това е тайната на дълголетието

Следваща статия
Пилешката супа е противопоказана при остър бронхит

Пилешката супа е противопоказана при остър бронхит

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар