Блог

Премахват ТЕЛК – заменят го с общи лекарски комисии

Премахват ТЕЛК – заменят го с общи лекарски комисии

Специализираните трудово-експертни лекарски комисии (ТЕЛК) ще бъдат закрити. Вместо това всички болни ще бъдат освидетелствани от общи лекарски комисии. Тази промяна се обсъжда отдавна, а Здравното министерство вече е готово с конкретни поправки.

 

Проблемът със специализираните ТЕЛК-ове съществува доста отдавна. Заради липса на лекари част от тях вече не съществуват и хиляди пациенти с очни, белодробни и психични заболявания буквално кръстосват цяла България, изминавайки стотици километри, за да бъдат освидетелствани, съобщава бТВ, цитиранa от ehograf.info.


 

Решение на този проблем се чака отдавна. В предложението на Здравното министерство, качено на сайта на ведомството, пише че специализираните ТЕЛК-ове ще бъдат закрити, а хората ще се освидетелстват от така наречените общи ТЕЛК-ове, каквито има във всички области на страната. Предвиждат се и още облекчения.


 

Проектът на министерството предвижда още при освидетелстване пред ТЕЛК да важат резултатите от изследвания, правени през последната година. Личните лекари ще прилагат заверени копия от медицинските документи, без да се налага повторното им назначаване. „Това, разбира се, спестява не само време на пациента, а ще се спестява и ресурс, защото всяко едно изследване струва пари”, обясни здравният министър Таня Андреева.


 

Изследвания ще се правят само ако наличните не са актуални или не са достатъчни за изясняване на състоянието на пациента. Предложените промени са качени на сайта на здравното министерство. След 14 дни се очаква да бъдат гласувани от кабинета, а след това и от парламента.


 

Още:

Лекари изследват ефекта от лимон със сода - могъщата лечебна комбинация против рак

12 причини, които ни карат да ядем повече

Японско лечение с вода

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
http://www.ruralgp.com/
Предишна статия
Удивителни факти за човешкото тяло, които ще ви изненадат

Удивителни факти за човешкото тяло, които ще ви изненадат

Следваща статия
Доц. Светослав Ханджиев: Яжте традиционни храни, за да сте здрави

Доц. Светослав Ханджиев: Яжте традиционни храни, за да сте здрави

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар