Блог

Топ причини да заобичате нар

Топ причини да заобичате нар

Не е чудно, че терминът „нар“ идва от латинската фраза, означаваща „ябълка със семена“. В интерес на истината, ядливната част на нара е точно изобилие от семена, като средният плод съдържа около 600 от тях. Преди няколко години, нарът е бил по-малко използван, в сравнение с днес, тъй като неговите ползи за здравето се по-широко известни. Сок от нар започна да се появява в най-различни здравословни храни, напитки и шейкове. Някои от най-важните предимства на тези супер семена са обсъдени по-долу.

 

Помощ в отслабването

 

Има много начини, по които консумирането на семена от нар могат да бъдат средство за подпомагане на тези, които се опитват да намалят теглото си. На първо място, те са с ниско съдържание на калории, ¾ чаша съдържа само 83 калории. Също така са с високо съдържание на фибри, което помага като оставя чувство за ситост, а също и подобрява ефективността на цялата храносмилателна система, нещо, което може да помогне за увеличаване  способността на организма да абсорбира и използва хранителните вещества по-ефективно. Тази повишена ефективност е важна за намаляване на теглото.

 

Витамин C и K

 

Наровете са много полезни за тялото, защото те осигуряват около 10 грама витамин С (17% от препоръчителната дневна доза) и 16 г витамин К (20% от ПДП). Витамин C е полезен за повишаване на имунната система на организма, насърчаване на зарастване на рани и изграждането на колаген и еластин, които помагат за структурата, здравината и еластичността на кожата и ставите. Витамин К, от друга страна, помага на тялото за по-ефективно абсорбиране на желязо и помага за здравето на костите и съсирването на кръвта.

 

Предпазване от рак

 

Семената на нара са богати на фитохимикали, съединения на растителна основа, които се използват в тялото за редица цели и които допринасят за добър имунитет и общо здравословно състояние. Тези семена са особено добър източник за фитохимикали като танин, кверцетин и антоцианин, полифеноли, чиито мощни антиоксидантни свойства са показани за подпомагане на функцията на здравите клетки, убива раковите клетки или предотвратява растежа на тумора. В допълнение към това, те също така имат противовъзпалително, антивирусно и антибактериално действие, което също допринася за поддържането на здраво тяло.

 

Така че, ако добавите нар в диетата си, той ще ви донесе редица ползи за здравето. Това е чудесно средство да постигнете и поддържате желаното тегло и също ви дава големи количества витамини С и К, като в същото време прави вероятността да развиете рак по-ниска, поради антиоксидантите свойства на неговите фитохимикали.

 

Свързани статии:

Лечебните свойства на нара

7 суперхрани, които помагат в борбата с анемията

За здрава простата яжте храни, богати на омега 3-мастни киселини

 

Автор: biopogled.com
 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Лекарският съюз иска 1500 лв. заплата за млад доктор

Лекарският съюз иска 1500 лв. заплата за млад доктор

Следваща статия
Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Здравословните ползи на сусама и сусамовия тахан

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар