Блог

Топ 10 здравословни храни, които да изберете през 2016 г.

Топ 10 здравословни храни, които да изберете през 2016 г.

Модните тендеции вече не принадлежат само в света на модата, но и в света на кулинарията. На Запада даже създадоха термин за феновете на добрата кухня - "foodie" (от "food", "храна" на англ. език) - дума, която няма дирекент превод на български език. За вас, обаче, сме подготвили списък от топ 10 тенденции в здравословното хранене за 2016 г., защото не е нужно да чаката до следващия 1 януари, за да се храните по-добре. 

 

По преценката на диетолози суперхрани са повечето типични тукашни варива - бобът, нахутът, лещата, в графата са и булгурът, горските ни плодове, гъби и билки, киселото мляко и ферментиралото зеле. 

 

От чуждите ранглисти открояват подборката на американското “Итинг уел”. В контекста на здравословното тя изглежда сравнително близка до българския вкус. А в същото време в нея влизат храни, доказали се от векове на местата, в които се произвеждат.


Първото място в този тип класации винаги е запазено за базов засищащ продукт, в случая псевдозърнена храна. Всъщност семена от растение с произход от Андите, почти като познатия у нас щир. Те са на особена почит заради уникалната си за растение комбинация от аминокиселини.

 

1. Амарант


Безпристрастен ориентир за стойността му е скалата на Световната здравна организация за качеството на белтъчините (и аминокиселините) в растителните храни. В зависимост от сорта амарантът съдържа до 17,5% протеини и получава до 87 от 100 възможни точки. Докато с около 14% белтъчини масовата пшеница успява да набере до 47 точки. Амарантът е източник и на подобаващи дози желязо и цинк - също изключително ценни за вегетарианска диета.

 

2. Чия


Друг вид стратегическа храна на ацтеките, която вече е разширила консуматорския си ареал до 100 пъти района, от който тръгва. Дребните семенца се добиват от вид салвия. Най-популярна е с видимия ефект да набъбва и “желира” в течност.
Като хранителна стойност е ценна с полезните си мазнини, белтъчини и минерали. Протеините в чията са повече, отколкото в някои ядки. Има до 5 пъти повече калций от млякото и до 3 пъти повече калий от бананите. Бързо води до прилив на енергия и сила.

 

3. Бадемово мляко


Или подобно, приготвено от накиснати и блендирани във вода сурови ядки или семена. Имат естествено високо съдържание на калций. Сравнимо е, а често и по-високо, отколкото в кравето мляко, което според много специалисти не се усвоява добре от възрастните хора.

 

4. Чай ройбос


Конкурира по полезност зеления. Нашумя след съобщения, че може да намалява риска от сърдечносъдови болести.

 

5. Кисело мляко


В оригиналната класация е традиционното кисело мляко на Исландия. Разликата с нашето традиционно е, че се прави от обезмаслено мляко, но крайният резултат е с плътна консистенцияи високо белтъчно съдържание.

 

6. Кефир


Братовчед на нашия айрян. Ферментирала напитка с полезни пробиотици, които подсилват имунната система. По-възрастните поколения я познават като задължителен елемент на руската кухня.

 

7. Конопено семе


Да не се бърка с дрога! Упойващи вещества има в листата, а не в семената, които са много, много полезни. Популярни са сред спортисти и вегани. Източник са на полезни омега-мазнини и белтъчини. Само с 1 лъжица се набавят 16-18% от нужните за деня фосфор, магнезий, калций, желязо.

 

8. Зеленчуково зелено смути


Смутито - модерната дума за фино смлени, блендирани плодове и зеленчуци, става все по-зелено. Преносно и буквално. С откритието, че зеленолистните зеленчуци и свежи зелени подправки са отлично средство за алкализиране на организма, полезното смути все по-често е предимно зеленчуково с малко плод само за вкус и гладкост. Модерната диетология го поставя категорично пред фрешовете от същите зеленчуци и плодове заради запазените в смутито фибри - метла за токсините в стомашно-чревния тракт.

 

9. Кокосово брашно


След манията по кокосовата вода и полезното кокосово масло екзотичната палма продължава да печели популярност - този път с “обикновеното” кокосово брашно. Освен наслада за сетивата то е и много здравословна храна. С 2 лъжици само си набавяме невероятните за такъв обем 5 г фибри за регулиране на метаболизма, при затлъстяване и в терапиите за диабет. Тези му свойства са използвани от народната медицина.

 

10. Водорасли


Източна традиция, която у нас навлиза с любопитството към японската кухня. Суши вече предлагат и много заведения. Но за хората, които гледат на храната като на лекарство, водораслите отдава са в домашната им аптечка под формата на брашно от различни видове “морска салата”.

 

Свързани статии:

 

10 супер здравословни храни, за чието съществуване не сте знаели

Изследвания показват, че черният боб е една от най-здравословните храни на планетата

„Новите“ стари правила в здравословното хранене, които 100 % ще ви харесат

 

Автор: 24 Часа

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Знаете ли наистина какво е глутенът?

Знаете ли наистина какво е глутенът?

Следваща статия
Топ 7 природни алтернативи на антибиотиците при стрептокок

Топ 7 природни алтернативи на антибиотиците при стрептокок

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар