Блог

Начинът на хранене и стресът се отразява на ноктите

Начинът на хранене и стресът се отразява на ноктите

Плътността, здравината и цялостта на ноктите издават начина на хранене на човека. Появата на петънца с лющене, разслояване и нагъване на ноктите говори за недостиг на хранителни вещества. Достатъчно е да се промени хранителният режим и ноктите могат да възвърнат хубав вид.

 

Появата на единични петна се дължи на недоимък на цинк, което може да компенсира чрез включване в менюто на пшеничен зародиш, стридите, тиквени семки, тиква и черен шоколад.

 

При дефицит на желязо ноктите са тънки и чупливи и лесно се разслояват, а  нокътното легло има по-светъл и синкав цвят. За укрепване на ноктите трябва да се консумира повече червено месо, яйца, дроб, зелено листни зеленчуци и цвекло.

 

За здрави нокти с добър растеж помага прием на храни, богати на витамините А, С, В7 (биотин). Витамин А се съдържа в жълтъците, рибеното масло, по-мазните риби, портокалите и морковитe. Витамин С укрепва кръвоносните съдове и намалява отока и възпалението около ноктното легло. Най-богат източник на витамин С са шипките, всички цитрусови плодове, червените чушки, годжи-бери. Витамин В7, който подхранва нокътната тъкан, се съдържа в бананите, сьомгата, бобовите растения и зелето.

 

Лошо изглеждат ноктите на нервните хора. Тези, които изживяват стресови ситуации са агресивни към ноктите си чрез късане на кожичките, гризане на ноктите и създаване на условия за развитие на панарициум (възпаление около ноктите). Тези признаци сочат за психологическото състояние на несигурност и тревожност. При тези състояния помага консултация с лекар или психотерапевт.  

 

Грижата за външния вид на ноктите ни да бъда винаги красиви е лична отговорност.

 

Свързани статии:

Ленено масло за здрави кости, кожа, коса и нокти

Как да се радваме на здрави и красиви нокти

Гъбички по ноктите – досадни и упорити

Как да открием здравословни проблеми по вида на ноктите

 

Автор: ladyzone.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Свежест и здраве от репичките

Свежест и здраве от репичките

Следваща статия
Множествената склероза: Цигари, затлъстяване, дефицит на витамин D влияят

Множествената склероза: Цигари, затлъстяване, дефицит на витамин D влияят

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар