Блог

Множествената склероза: Цигари, затлъстяване, дефицит на витамин D влияят

Множествената склероза: Цигари, затлъстяване, дефицит на витамин D влияят

Цигареният дим, дефицитът на витамин D и затлъстяването имат много по-голямо значение като рискови фактори за множествена (мултиплена) склероза, отколкото доскоро се смяташе.

 

Множествената склероза е хронично автоимунно заболяване на централната нервна система.

 

Началото обикновено е в по-млада възраст - от 15-16 докъм 45-46 години.

 

Имунни клетки на организма се объркват и се опитват да унищожат като вражески мастните обвивки на нервните влакна (аксоните) в мозъка. Това прекъсва контакта между аксоните и те спират да си “общуват” - не си предават сигнали. Резултатът от “спирането” на информацията води до разнообразни двигателни затруднения, проблеми в зрението, в говора, в контрола на пикочния мехур и др.

 

През последните години се отделя все по-голямо внимание на факторите на околната среда, които влияят. От около 50 години се задълбочава и съотношението на боледуващите жени и мъже - от 2 към 1 преди вече е почти 3 към 1, предупреди неврологът от Сърбия проф. Йелена Друлович, един от гостуващите лектори на конгреса по неврология у нас.

 

При генетично предразположение факторите на средата увеличават в пъти риска за отключване на мултиплена склероза.

 

Научни изследвания дават отговор на въпросите за механизма на известния отдавна феномен за географското разпределение на множествената склероза. Честотата на заболяването расте в посока от екватора на север.

 

Вече се смята, че това може да е свързано с недостиг на витамин D, малка част от който се набавя с храната, а основната част се синтезира от организма под влияние на слънчевата светлина.

 

Ултравиолетовата светлина се оказва от полза дори при вече налично заболяване.

 

Когато нивото на “слънчевия” витамин влезе в близки до горната граница норми, намаляват рецидивите и възникването на нови лезии. При продължаващ дефицит болните се инвалидизират много по-бързо.

 

Напредват значително и познанията за вирусната теория за заболяването.

 

Потвърждават се данни за провокиращ ефект при Епщайн-Бар вируса - представител на групата на херпесните вируси, който причинява широк спектър от заболявания, сред които и инфекциозната мононуклеоза. Установява се и връзка с вируса на СПИН.

 

Сред последно откритите значими фактори, които увеличават малшанса да се развие множествена склероза, са тютюнопушенето и затлъстяването, обясни проф. Друлович. Тя цитира данни от независими едно от друго проучвания, че дори пасивните пушачи са изложени на по-голям риск в сравнение с хората, които нямат контакт с над 4000-те токсина в цигарения дим.

 

След мащабно проучване сред медицински сестри учени от Харвардския университет са установили, че жени със затлъстяване са два пъти по-податливи да развият множествена склероза. Изводите се потвърдиха и в проучване, което направихме в Белград, каза специалистката.

 

За затлъстели се смятат хората, които имат индекс на телесната маса над 30.

 

Свързани статии:

Революционно лечение с океанска вода

Природолечение с шийтаке

7 доказани медицински ползи на тетрахидроканабинол (THC)

Наистина ли витамин Д е толкова важен за организма

 

Автор: 24chasa.bg

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Начинът на хранене и стресът се отразява на ноктите

Начинът на хранене и стресът се отразява на ноктите

Следваща статия
Черният шоколад увеличава вниманието и бдителността, и подобрява кръвообръщението

Черният шоколад увеличава вниманието и бдителността, и подобрява кръвообръщението

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар