Блог

Гъбички по ноктите – досадни и упорити

„Гъбички” е една от тези думи, които просто звучат зле. Дори и да не знаете какво е, определено не бихте искали те да растат по тялото. И все пак поне 14 на сто от хората имат гъбички на ноктите – онихомикоза (някои изследвания споменават дори 30%) , а при по-възрастните процентът скача до 40 на сто! За щастие, има издайнически признаци за инфекцията, както и начини тя да се лекува ефективно.

 

Обърнете внимание на всякакви промени в структурата или цвета на ноктите. В някои случаи, гъбичките се виждат като жълти ивици под нокътя. В други случаи те се появяват като бели петна или ивици върху повърхността  му. В зависимост от вида на гъбичките, ноктите може да станат по-дебели и отделени от нокътното легло или могат да станат слаби и да започнат да се рушат.

 

Промените в цвета и текстурата не са единствените признаци, за които да следите. Някои гъбични инфекции може да се разпространят от ноктите на околната кожа по пръстите на ръцете и краката, причиняващи възпаление, зачервяване и дразнене. В напредналите случаи, тези инфекции могат да станат доста болезнени и да са придружени от неприятна миризма.

 

Какво е толкова привлекателно в ноктите на краката за гъбичките? Кератинът, основният протеин, който изгражда кожата, косата и ноктите, е вкусна храна за тях! Гъбичките са склонни да се развиват в тъмни и влажни зони. Запарването на краката в недишащи чорапи и в тесни обувки създава идеалната среда за процъфтяването им. Но и по цял ден да ходите боси, също може да се заразите с гъбички – от пясъка на плажа, от мокрия под край басейна или в съблекалнята на фитнеса, както и при козметични манипулации. Носенето на чужди обувки често е повод за пренасяне на инфекцията. Не всеки бива инфектиран, но при предразпложените (наследствено, мъжки пол, по-голяма възраст) това става лесно. Дори и при безсимптомно протичане, човек може да бъде източник на зараза!

 

Дамите трябва да знаят, че лакът нарушава естествния растеж на нокътя като ограничава достъпа му до кислород и по този начин благоприятства развитието на онихомикоза по ръцете. Изкуствените нокти също причиняват запушване на много фините пори по повърхността на нокътя и създават благорпиятни условия за развитие на гъбичките.

 

Лечението на досадната инфекция на краката изисква честа смяна на обувките, подбирането на такива от естествени материи, смяна на чорапите няколко пъти на ден. Обработка на чорапите с висока температура – изпиране с гореща вода, гладене. Ежедневно измиване на краката с вода и сапун и щателно подсушаване

 

За лечение на гъбичките се обърнете към опитен дерматолог, който ще диагностицира правилно заболяването с проба или с посявка. Нужно е да знаете, че псориазис и екзема могат да имитират някои от симптомите. Има три основни начина за лечение на гъбични инфекции на ноктите. Един от тях е да се приемат през устата противогъбични медикаменти, но те са силно токсични за черния дроб. Локалното лечение с противогъбични кремове има голям шанс за успех, ако инфекцията е хваната в ранен стадий. Ако заболяването е напреднало или причинява силна болка, може да се премахне заразеният нокът и кожата около него чрез амбулаторна операция. Гъбичките са упорити и могат да се появят отново, затова курсът на лечение не бива да се прекъсва, въпреки затишието на симптомите! Народната медицина изобилства от рецепти, които са трудно приложими (и много цапащи!) в ежедневието.

 

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
снимка
снимка: Cory Janiak
Предишна статия

Да постим ли за здраве?

Следваща статия

Избираме лекари в интернет

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар