Блог

Кората на банана – неочаквано полезна

Кората на банана – неочаквано полезна

Свикнали сме, след като изядем банана да хвърляме кората в кошчето за боклук, защото обелката вече не ни трябва. Да, ама не е съвсем така. Оказва се, че на Изток я консумират. Е, не в суров вид. Тя първо преминава през топлинна обработка.

 

Бананът е богат на витамините B6 и B12, магнезий, калий, има и протеини и фибри, но в кората му се съдържа най-вече калий и разтворими фибри. А допълнителните хранителни вещества като триптофан, повишават нивата на серотонина в организма, което пък се отразява благоприятно на настроението. В кората се откриват още и лутеин, който е мощен антиоксидант, който защитава очите от свободните радикали. Без съмнение можем да кажем, че лутеинът намалява риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация.

 

В повечето азиатски страни кората на банана се готви заедно с месестата част, но може да се изпържи отделно. Специалистите предупреждават, че е добре кората да бъде почистена добре преди консумация, защото е възможно плодовете да са излагани на различни химикали.

 

Месестата част на банана е източник на различни хранителни вещества, но най-вече на въглехидрати. Захарта, която се съдържа в банана, е най-много, когато кората му придобие тъмен цвят. Това е признак, че нишестето се е превърнало във фруктоза, захароза, глюкоза.

 

И ако това не ви е убедило да не изхвърляте банановите кори, то ще ви дадем още 10 причини защо трябва да ги запазите. Ако искате да имате гладка и нежна кожа на краката трябва да залепите корите от банана на петите, там където са най-засегнатите участъци. След като процедурата действа поне 10 минути, краката се изплакват с хладка вода.

 

Сухата и състарена кожа на лицето е спомен след маска с банан. Смачквате половин банан и малка част от кората му на каша и след това смесвате 1 с.л. мед и 2 с.л. заквасена сметана. Сместта се нанася върху лицето за 10 минути. След това почиствате с влажна кърпа.

 

Поставете бананова кора на ухапаното от насекоми място – това ще облекчи болката и сърбежа. Пак по същия начин може да лекувате и рани, изгаряния и одрасквания. Редовни компреси с кори от банан могат да спомогнат за премахването на упорити брадавици.

 

Корите от банан са богати на калий, който ще спомогне за израстването на растенията в градината. Заровете няколко обелки от банан в почвата близо до корена или да ги оставите над земята, за да се разградят. Полирането на листата на растенията също става с кора от банан.

 

Ако искате да почистите обувките си до блясък, а нямате боя за обувки под ръка използвайте вътрешната страна на обелките, излъскайте обувките, след което забършете със сух парцал или салфетка. Същото важи и за домакинските съдовете, които са загубили своя блясък.

 

Избелете си зъбите с бананова кора. Но тук ще ви трябва постоянство. Процесът е бавен. Резултатите ще са на лице след няколко месеца. Втривайте ги по цялата повърхност на зъбите.

 

Пречистването на водата от тежки метали става и с бананови кори. В тях се съдържат азотни, серни и органични съединения, които могат да се свързват с металите във водата. Учени са открили, че изсушени и смлени бананови кори бързо “елиминират” толкова успешно медта и оловото, колкото много други филтриращи материали.

 

Свързани статии:

Банани: природна медицина за храносмилателни проблеми, депресия и още

10 причини да ядем банани (и само една да ги избягваме)

Какво не знаем за бананите

Топ 5 на полезните плодове

Храни за подобряване на настроението и енергията

 

Автор: zdravedae.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
7 ползи за здравето от бадемово мляко с включена домашна рецепта

7 ползи за здравето от бадемово мляко с включена домашна рецепта

Следваща статия
До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство

До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар