Блог

7 ползи за здравето от бадемово мляко с включена домашна рецепта

7 ползи за здравето от бадемово мляко с включена домашна рецепта

Бадемовото мляко съдържа повече хранителни вещества, отколкото другите млечнокисели алтернативи като например оризово мляко. Здравните ползи, предоставени от тази опция, дори съответстват на млечния избор. Бадемовото мляко е чудесна алтернатива за тези, които са алергични към соя и лактоза.

 

Добро здраве на сърцето

 

Бадемовото мляко не съдържа холестерол и има само 5 мг натрий на порция. Консумирането на храни с ниско съдържание на натрий и холестерол ни помагат да поддържаме по-добре здравето на сърцето и нормално кръвно налягане.

 

Бадемовото мляко също намалява риска за повишаване нивата на лошия холестерол и всичко това при увеличаване  нивото на добрия холестерол. Бадемовото мляко също съдържа 150 мг калий във всяка порция. Този минерал работи за насърчаване на здравословно кръвно налягане.

 

Здрави кости

 

Бадемовото мляко съдържа 30% от препоръчителната дневна доза на калций и 25% от витамин D. Тези хранителни вещества работят заедно за изграждане на здрави кости в мъже, жени, деца и бебета. Витамин D също помага за подобряване на имунитета и клетъчната функция. Някои изследвания показват, че витамин D помага за намаляване на риска от остеопороза и дори болестта на Алцхаймер. Магнезият, открит в бадемовото мляко помага да се абсорбира калция, предоставен от питателната напитка.

 

Контрол на кръвната захар

 

Бадемовото мляко (без добавки) е с ниско съдържание на въглехидрати, което означава, че няма да се увеличи значително нивото на кръвната захар, и така се намалява риска от диабет. Поради ниския си гликемичен индекс, тялото ви ще използва въглехидратите като енергия, така че захарите не се съхраняват като мазнини.

 

Здраве на очите

 

Умерените количества витамин A, намерени в бадемовото мляко помагат на очите да работят нормално. Витамин A пряко влияе на способността на окото да се приспособява към различията в светлината.

 

Без лактоза

 

Непоносимостта към лактоза е все по-разпространена, което означава, че хората имат трудности при храносмилане на захарта в кравето мляко. Това прави бадемовото мляко подходящ, без лактоза заместител. Грижа за кожата Всяка чаша чисто бадемово мляко съдържа 50% от нашата препоръчителната дневна стойност на витамин Е. Това мощно хранително вещество има антиоксидантни способности с това, че помага за регулирането на Витамин A. По-важното е, Витамин Е действа като хранително вещество, което подобрява здравето на кожата.

 

Контрол на теглото

 

Една чаша бадемово мляко съдържа само 60 калории, за разлика от 146 калории в пълномаслено мляко, 122 калории в 2% мляко, 102 калории за 1%, и 86 калории за обезмаслено.

 

Как да направим бадемово мляко у дома?

 

Съставки:

  • 1 чаша сурови бадеми
  • вода за накисване ядките
  • 3 чаши вода
  • 2 смокини (по желание)
  • 1/2 чаена лъжица ванилия (по желание)

 

Време: 5 минути

Добив: около 3 чаши

 

Уверете се, че имате сурови бадеми, а не печени, препечени, осолени или друг вид бадеми – трябва да са само сурови безсолни бадеми!

 

Накиснете бадемите във вода за една нощ или за най-малко 6 часа.

 

Прецедете и пасирайте с 3 чаши вода, до получаване на почти гладка смес.

 

Прецедете сместа с помощта на тензух или друга цедка.

 

Домашното сурово бадемово мляко ще се запази в хладилника в продължение на три или четири дни.

 

Свързани статии:

6 неща, които не знаете за бадемите

Яденето на бадеми може да намали рисковете от болест на сърцето и коремните мазнини

Храни богати на калций

От ядките се получава страхотно мляко

 

Автор: biopogled.com

Забележка: Този материал не е медицинска литература и не замества консултациите със специалист. Журналистическият текст има за цел да провокира въпроси от здравно естество и препоръчва да се обръщате винаги към медицинско лице за съвет!
Предишна статия
Маска с кърма прави от лицето кадифе

Маска с кърма прави от лицето кадифе

Следваща статия
Кората на банана – неочаквано полезна

Кората на банана – неочаквано полезна

Какво е мнението ви за тази статия?

Хубава статия Не ми харесва  

Вашата оценка ще подобри качеството на нашите статии!

Сподели в Facebook
Сподели в Twitter

Коментари

Последни статии

Регистрирайте се и ще можете:
  • – да намерите добър лекар специално за вас
  • – видите кои лекари препоръчват приятелите и роднините ви
  • – помогнете на близките си като оцените лекар